Tunus’ta Gezilecek Yerler
TUNUS Afrika kıtasının kuzeyinde yer alan ve Akdeniz’e kıyısı olan bir ülkedir.Hem Akdeniz hem de çöl iklimine sahip olduğu için denize girmenin yanı sıra Sahra çölünü de ziyaret etmek büyük bir avantaj olacak ➡ Tunus’ta gezilecek yerler ➡
Genel Bilgiler
Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz bulunuyor.Ülkenin Güney kısmını ise Büyük Sahra Çölü kaplıyor. Resmi dili Arapça olmasına rağmen Fransızca da kullanılıyor. Ülkenin büyük bir kısmı Müslümandır. Para birimi Tunus dinarı (TND)’dır. Türkiyeden uçakla yaklaşık 3 saattir. Saat farkı ise Türkiyeden 2 saat geridedir. Ülkeye giriş ise Vizesizdir.
Deniz tatili için gidilecek ise yaz ayları gidilmelidir.Güney bölümündeki çöl bölgesinin ise Kasım ayında ziyaret edilmesi önerilir.Fakat benim tavsiyem çöl bölgesinin de yazın ziyaret edilmesi olacak çünkü hem fiyat bakımından daha avantajlı olacak hem de yoğunluk az olduğu için rahat gezi imkanı sağlayacaktır. Yaz ayı olması sebebiyle çölün çok sıcak olması sizi düşündürebilir fakat sabah erken saatlerde gidildiğinde sıcaklığın etkisi düşüktür.
La Medina of Tunus
Tarihi dar sokaklardan Arap müziğini duyacağınız , souq adı verilen bu çarşı Medina’da mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biridir.
Çoğunlukla yöresel kıyafetlerin oluşturduğu bu çarşıda hediyelik eşyalar, özel ahşap kuş kafesleri, deri çantalar, Tunus’a özgü parfümler( Kaktüs parfümü çok meşhur) ,ayakkabı gibi birçok şey bulmanız mümkün. İlk verilen fiyatlar her zaman değerinin 3 katıdır. Pazarlık yaparak alışveriş yapmanızı öneririm.
➡ Tunus’ta gezilecek yerler ➡
Al-Zaytuna Cami
La Medina’nın tam ortasında eski Zaytuna cami mimarisiyle göze çarpıyor. İsminin anlamı zeytin ağacıdır.Gündüz saatleri camiyi ziyaret edebilirsiniz .Tarihteki ilk islam üniversitesi olarak da biliniyor.
Bab el Bahr-Fransız Kapısı
1848 yılında inşa edilmiş ve günümüze kadar orijinal halini korumuştur. Denize çıkışı kontrol etmek amacıyla inşa edilmiştir.
St.Vincet de Paul Katedrali
Şehrin girişinde sizi karşılayan bu Katedral Fransızlar tarafından inşa edilmiştir. Mimarisiyle göze çarpan bu katedral şehre farklı bir hava katmış.
Avenue Habir Bourguiba Bulvarı
Şehrin en önemli bulvarıdır. Şehrin modern yüzü olan bu bölgede bir çok mağaza, kafe, alışveriş merkezi ve oteller bulunuyor. Caddenin sonuna doğru ilerlediğinizde çelik saat kulesini göreceksiniz. Başkan Ben Ali’nin iktidara gelmesini anmak için yapılan bu saat Tunus ‘un sembolüdür.
➡ Tunus’ta gezilecek yerler ➡
Tunus’ta ne Yenir?
Tunus müslüman bir ülke olduğu için yemek konusunda çok zorluk çekmeyeceksiniz.
Tavuk döner diye aldığımız ne tavuğa ne de ete benzetemediğimiz daha sonradan hindi olduğunu öğrendiğimiz döner 🙂
Badem ve hurma ile hazırladıkları irmikli tatlıları lezzetliydi. İsmi ise MAHRUD diye okunuyor.
- Önemli bir ihraç ürünü olan Hurmalar Ekim ayında toplanır. Eğer bu tarihten sonra gelirseniz yeni mahsul ürünlerden alabilirsiniz. Ve bu hurmaların asıl yeri Tozeur’dur.
Tunus’ta Ulaşım ve Konaklama
Tunus’ta şehir içi ulaşımını sağlayan otobüs, tramvay ve taksiler bulunuyor.Taksileri kullandığınızda mutlaka taksimetreyi açmasını söyleyin ve pazarlık yapmayın. Emin olun bu sizin için daha karlı olacak.
Havalimanından Tunus için sadece taksi kullanabilirsiniz. Ücreti ise 5 TND .
Konaklamada ise Tunus’ta en uygun yer Auberge de Jeunesse Hosteldir. Zaytuna Camisine çok yakın bir konumda bulunan Hostel çok bakımlı olmasa da çalışanları sıcaklı ve ilgiliydi.
Günlük oda ücreti 35 TND
Kahvaltı tereyağ, incir reçeli, ekmek ve kahveden oluşuyor.Tipik bir Tunus kahvaltısı.
Sidi Bou Said
Tunus’ta gezilecek yerler listesinin en başında gelir. Tunus merkezinden 20 km uzaklıktadır. Saat kulesinin ilerisinde bulunan tren istasyonlarını kullanarak 25-30 dakikada ulaşabilirsiniz.
Tunus’ta genel anlamda plajlar bakımlı değildi. Plajlarda şezlong dışında faydalanabileceğiniz birşey yok . Tuvalet ve duş şezlong ücretine dahil değil. Yani hepsi için ayrı ücret ödemeniz gerekiyor.Deniz suyu ise temiz fakat dalgalıydı.
Hammamet ve Sousse
Tunus’un akdeniz kıyısındaki en gözde turistik şehirlerindendir. Plajlarıyla ünlüdür , bu yüzden yaz aylarında turistlerin sıkla tercih ettiği yerlerden birisidir.
Hammamette sahil kesiminde büyük bir mezarlık ve hemen yanında başlayan plaj ise ürkütücüydü.
Hammamet ‘e ulaşım, Tunus’a taksi ile 5 dakikalık mesafede olan otobüs garından kalkan 8 kişilik pick up araçları ile yapılıyor ve yolculuk 45 dakika sürüyor.
Ücreti ise 5 TND
Sousse ise Tunus garından kalkan 8 kişilik pick up arabalarıyla 2 saat sürüyor.
Ücreti ise 10 TND
Tozeur-Büyük Sahra Çölü
Dünyanın en büyük sıcak çölüdür. Sahra çölü Tunus ‘un büyük bir kesimini oluşturuyor. Tozeur Tunus’tan 8 saat uzaklıktadır.
Ücreti ise 21 TND
Ben Sousse’den Tozeura gittiğim için yol 5 saat sürdü.
Otobüs ücreti 19 TND’di.
Tozeur’a gitmek istiyorsanız otobüs seferlerini mutlaka bir gün önceden otogara gidip öğrenmenizi tavsiye ederim çünkü günde bir sefer olabiliyor.
Otobüs saatlerini öğrenmek için otogara gittiğimizde kendimizi 10 dakika sonra otobüsün içinde bulduk 🙂 Saat 14.30 da tek bir sefer vardı . Ya gidecektik yada ertesi gün ki sabah otobüsüne binmemiz gerekecekti.
Tunus’ta İngilizce bilen çok az insan var ve anlaşmak biraz zor. Ya Arapça yada Fransızca biliyorlar.Bu yüzden uzun uğraş sonunda bu sefer saatini öğrenebildik ve ertesi gün için riske girmedik.
Tozeur’a varış
Akşama doğru otobüs Tozeur’a varmıştı. Yollarda giderek azalan yeşillikler ve çoğalan kaktüsler nasıl bir yer göreceğim hakkında beni heyecanlandırmıştı.
Tozeur’da Warda Otelde kaldık. Otel günlük 40 TND temiz ve kaliteliydi.
Tozeur’u Mardin ‘e çok benziyordu. Taştan yapılmış evler ve hurma ağaçlarıyla otantik bir havası vardı.
Otele yerleştik ve elimizdeki doları Tunus dinarına çevirebileceğimiz bir yerler aradık ama maalesef bulamadık .
Yolda yürürken de bir tur şirketi gördük ve hem içeri girip ertesi sabah için çöl turu satın aldık.
Turu ayarladık ama cebimizdeki bozukluklarla ne yesek diye düşünürken LEBLEBİ olarak adlandırdıkları bir yicecek bulduk.
12-13 yaşlarında Tunuslu sevimli bir çocuğun hazırladığı, bizdeki pişinin içine haşlanmış patates, salam, peynir ve onların meşhur acı HARİSSA sosuyla tatlandırılmış lezzetli bir yiyecekti.
Ertesi gün sabah erkenden otelin önünden safari jeepi bizi aldı ve yola çıktık.
Mevsimi olmadığı için tur şirketlerinde yoğunluk yoktu o yüzden bir jeepte iki kişi gittik. Bizim için daha rahat oldu. Dünkü gittiğimiz şirkette ingilizce biliyorlardı ama bu yeni gelen kişi de İngilizce bilmiyordu. Artık bir şekilde anlaşacaktık 🙂
Başıma sardığım PUŞİyi Tunuslular çölde sıcaktan ve kum fırtınasından korunmak için kullanıyorlar.
Çöl gülü , kumların altında yeraltı sularıyla birleşen kalsiyum fosfatın yarattığı çiçeğe benzer, kristal oluşumdur.Çöl bölgesinde birçok boyutunu bulabilirsiniz.
Deniz kumundan bile yumuşak bir kumdu..
İngilizce bilmese de bize sürekli yardımcı olan değişik fikirleriyle bizi şaşırtan bir sürücümüz vardı 🙂
➡ Tunus’ta gezilecek yerler ➡
Bu arada bir önceki gün paramız yoktu ya hani ertesi günde sabah çok erken olduğu için bankalar kapalıydı. Bu yüzden develere binebilmek için sürücümüzden borç para aldık 😆
Eğer buraya geldiğinizde yanınıza birileri gelip fotoğraf çektirmeniz için size cebinden akrep çıkarıp uzatırsa şaşırmayın direk kaçın 😆
Safari toplam 3 saat sürdü tercihe göre farklı gezi turları da alabilirsiniz.
SAFARİ 45 TND
DEVE 15 TND
Çöl gezisi yapabileceğiniz en güzel ve uygun ülke TUNUS’tur.
Turlar hakkında bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Havadan Tunus manzarası .. Bembeyaz evleri sıcakkanlı insanlarıyla gönlümde taht kurmayı başaran ülkeler arasına girdi. Tekrar gelir miydim sorusuna düşünmeden evet diyebiliyorum.
Afrika ülkeleri hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere..