İzlanda'da Gezilecek Yerler
Avrupa,  İzlanda,  Vizeli Ülkeler

İzlanda’da Gezilecek Yerler

Dünya’nın en ilginç ülkelerinden biri olan İzlanda tam anlamıyla fantastik bir ülke. Birbirinden güzel şelaleleri , volkanik dağları ve sıcak su kaplıcaları ile sizleri kendine hayran bırakacak. Kendi adıma konuşmak gerekirse İzlanda şimdiye kadar gördüğüm en tuhaf ülkelerden birisi. Gelin şimdi İzlanda’da Gezilecek Yerler listesine göz atalım . En beğendiğiniz yerleri yorumlarda yazmayı unutmayın 🙂

Gitmeden önce İzlanda’da gezilecek en güzel yerler videosunu mutlaka izleyin.

Genel Bilgiler

İzlanda’nın başkenti Reykjavik, yeryüzünde kutup bölgesine en yakın başkent. Önemli bir balıkçılık bölgesi. İzlanda nüfusunun yarısı bu şehirde yaşıyor. Resmi dili İzlandaca. Öyle bir tuhaf dil ki okumak neredeyse imkansız 🙂 Neyse ki ülkenin büyük çoğunluğu İngilizce bildiği için iletişimde sorun yaşanmıyor. İzlanda kronu (ISK) ülkenin para birimi. Bilmelisiniz ki İzlanda Kronu dünyanın en pahalı para birimlerinden birisi. Ülkede bulunduğum sürede nakit paraya hiç ihtiyaç duymadım . Kart ile her yerde ödeme yapabilirsiniz. Ülkeye Schengen vizesi ile giriş yapabilirsiniz. Ülkeyi ziyaret etmek isterseniz öncelikle ne görmek istediğinize karar vermelisiniz . Kuzey ışıklarını görmek isterseniz Ekim sonu ile Kasım arası , doğasını görmek isterseniz Ağustos ayında ziyaret etmenizi öneririm. Ben Haziranın ilk haftası ziyaret etmeme rağmen hava gayet güzeldi. İzlanda’da hava genelde yağmurlu ve rüzgarlı oluyor. Bu yüzden bulunduğunuz süre içerisinde havanın güneşli olması tamamen sizin şansınız bağlı.

İzlanda’ya gitmenin en kolay yolu Oslo yada Kopenhang olacak. Uçak yolculuğu Kopenhang’dan yaklaşık 3,5 saat sürdü. Normalde uçuş süresi daha kısa sürüyormuş fakat uçak küçük olduğu için süre biraz daha uzadı. Aslında bu tarz ufak uçaklar İzlanda için kullanılmıyormuş. O gün şansıma bu uçak denk geldi. Check in de görevli olan kadın kabin bagajımın , kabin için uygun olmadığını ve kargoya verilmesi gerektiğini söyledi. Tabi durum böyle olunca yıllardır kullandığım bagajım nasıl kabine sığmaz diyerek görevliyle biraz ağız dalaşına girerek çirkefleşmiş olabilirim 😀 Yani be kadın bana laf yetiştireceğine uçağın sinek kadar olduğunu söylesene 😀 İlk defa bu kadar ufak bir uçakla uçtum . Uçağın tavanına neredeyse kafam değiyordu. Sanırım ek sefer olduğu için uçakta yolcu çok azdı . 2 defa ücretsiz servis yapıldı . Uçuş güzel ve rahat geçti.

İzlanda’da Ulaşım 

İzlanda'da Gezilecek Yerler
Iceland

İzlanda’yı gezmek istiyorsanız öncelikle bilmelisiniz ki bu ülkeyi araç olmadan gezmek oldukça zor. Turlar çok pahalı ve ülkenin güneyi günübirlik gezilemeyecek kadar uzak. Bu yüzden havalimanından iner inmez mutlaka araç kiralayın. Araç kiraladığınızda mutlaka kapsamlı bir sigortası olduğuna emin olun . Burası öyle tuhaf bir ülke ki şiddetli rüzgardan aracınızın kapısı uçabilir , yoldan sıçrayan taş camınızı kırabilir ya da her an yakınınızda bir yanardağ patlayarak aracanıza zarar verebilir 🙂 

İzlanda’da gezilecek yerler ise  Golden Circle ve Güney İzlanda olarak ikiye ayrılıyor. Golden Circle , başkent Reykjavik yakınında bulunan ve genelde bir günde gezebileceğiniz yerleri kapsıyor. Güney İzlanda ise minimum 2 gece 3 günde görebileceğiniz birbirinden güzel doğal güzellikleri kapsıyor. 

İzlanda bir ada ülkesi olduğu için Route 1 yolu üzerinden tüm adayı araçla gezmeniz mümkün . Başkent Reykjavik’ten başlayan bu yola girdiğinizde farklı hiç bir yola girmenize gerek kalmıyor.Tek bir yol ile bütün izlanda’yı turlamış oluyorsunuz. Tabi illa bütün yolu bitirmek zorunda değilsiniz. Görmek istediğiniz yerler bittikten sonra aynı yolu geri dönebilirsiniz.

Reykjavik Şehir Merkezi & Golden Circle Rotası

İzlanda’ya gelmişken elbette şehir merkezini görmeden dönmeyin. Küçük gibi gözüken ama aslında geniş bir alana yayılan Reykjavik , rengarenk hediyelik eşya dükkanları , hareketli sokakları ve kafeleri ile doğaya biraz ara verip sosyalleşeceğiniz sevimli bir yer .

Burayı en özel yapan şey ise merkezin kalbinde bulunan ve izlanda’nın en büyük ve en uzun kilisesi olan Hallgrímskirkja kilisesi. 1986’da tamamlanan kilisenin inşası tam 41 yıl sürmüş. Ulusal bir sığınak olan kilisenin görünüşü bazalt bir şelale olan Svartifoss’dan ilham alınarak tasarlanmış.

Kiliseye giriş ücretsiz. Kuleye çıkarak şehir manzarasını izlemek isterseniz 1,000 ISK ödemeniz gerekecek.

Strokkur Geysiri

İzlanda’nın güneybatısında, Reykjavik’in doğusunda, İzlanda’daki Hvítá Nehri’nin yanında jeotermal bir alanda bulunan çeşme tipi bir gayzer. Gayzer , kesintili bir biçimde sıcak su yada buhar fışkırtan , kükürt yayan kaynarca demek. Gayzer, İzlanda dilinde ise fışkırmak anlamına geliyor. Yeraltı sularının magmaya çok yakından geçmesi sonucu oluşuyor ve volkanik bölgelerde görülüyor. Genellikle her 6-10 dakikada bir patlıyor. Normal yüksekliği 15-20 metre, ama bazen 40 metre yüksekliğe kadar çıkabiliyor.

Girişi ücretsiz 

Büyük Gayzer dışında irili ufaklı bir çok gayzer bulunuyor fakat bunların bazıları çok az su fışkırtıyor. Bazıları ise belli dönemlerde aktif hale geliyor.

Gayzerin bulunduğu alan kükürtten dolayı biraz tuhaf kokuyor. İzlanda’da evlerin sıcak suları da jeotermal su olduğu için kükürt kokabiliyor. Bu yüzden musluk suyu içecekseniz mutlaka soğuk tarafından için . Burada bulunmak harika bir deneyimdi . Ziyaret etmeden sakın ama sakın dönmeyin.

Gulfoss Şelalesi

Hayatımın en güzel şelalesini Arjantin’de ( Iguazu ) görmüştüm. Gulfoss şelalesinin devasa büyüklüğü bana Iguazu şelalesini hatırlattı. Üstelik bu şelaleyi görmek ücretsiz !

İzlanda’da giriş ücreti alan yerler devlete aitken , almayan yerler kişisel mülk olarak geçiyormuş .Yani anlayacağınız bu şelale kim bilir kime ait 🙂

Bu arada Gulfoss Altın Şelale anlamına geliyormuş. Bence Golden Circle’da görülmesi gereken en güzel ikinci yer bu şelale .

Thingvellir Ulusal Parkı & Kerid Krateri

Golden Circle gezilecek yerler içerisinde bulunan Kerid Krateri 6500 yıllık bir krater gölü. Kış aylarında genelde donan bu göl yaz aylarında daha güzel bir görüntüye sahip oluyor. 

Kerid Krater giriş ücreti 400 ISK

Kerid Kraterine yakın bir konumda olan Hveragerði kasabasına da uğramayı unutmayın .

İzlanda harika bir doğaya sahip ve bir çok doğal güzelliği ücretsiz görme şansınız oluyor. Durum böyle olunca da bu tarz basit yerleri görmek için giriş ücreti vermek bana saçma geliyor. O yüzden İzlanda’da giriş ücreti olan hiç bir yere gitmedim .

 

Thingvellir ise İzlanda’nın ulusal parkı olarak kabul ediliyor. İzlanda’nın harika doğası karşısında maalesef burası da oldukça sönük kalıyor.

Thingvellir ulusal park girişi ücretsiz

Meşhur Golden Circle içerisinde yer alan görülecek yerler bu kadar arkadaşlar. Şimdi toplam 2 gece 3 gün süren Güney İzlanda’da bulunan muhteşem yerleri sizlere göstereceğim . Route 1 yolu üzerinden  giderek tüm bu gezilecek yerleri görebilirsiniz. 

Güney İzlanda Gezilecek Yerler

İzlanda’nın en popüler turistik yerleri adanın güneyinde bulunuyor. Fakat tüm bu yerleri maalesef tek güne sığdırmak imkansız. Ben ilk gün İzlanda’nın en güneyine giderek geri dönüş yolunda gezilecek yerleri görmeyi tercih ettim. Yolculuk havalimanından Diamond Beach’e yaklaşık 6 saat sürdü.

Jökulsárlón Buzul Gölü & Diomand Beach

Jökulsárlón 150 m derinliği ile İzlanda’nın en derin ve en ünlü üçüncü gölü. Antartikaya gitmeden buzulları görmenin en ucuz yolu buraya gelmek 🙂 Harika bir yer. Ayrıca oldukça soğuk. Evet fotoğrafta her ne kadar Miami sahilinde yürüyor gibi gözüksem de aslında soğuk rüzgardan dolayı resmen donuyordum 😉

 

Jökulsárlón buzul gölünün hemen karşı yolunda  Diomand Beach bulunuyor. Elmas plajı olarak adlandırılmasının sebebi Jökulsárlón buzulundan kopan devasa parçaların karaya vurarak simsiyah kumsalda elmas gibi parlıyor olması. Bazen kumsalda buzul parçaları olmayabiliyor. Muhtemelen öğle saatlerinde hava sıcaklığına bağlı olarak buzullar eriyor olabilir. O yüzden erken saatlerde giderseniz görme şansınız daha yüksek olacaktır.

Dönerken yol üzerinde bulunan Fjallsarlon Buzulunu da ziyaret etmeyi unutmayın.

Sionyfoss Şelalesi

Route 1 yol üzerinde olan Sionyfoss Şelalesi , Lupins (Acı bakla çiçeği) manzarası ile içinizi açacak. Ufak bir şelale ama manzarasını ve sakinliğini ben çok beğendim.

Lupins çiçekleri sadece haziran ayında açıyormuş. Ben gittiğimde tam olarak büyümemiş olmalarına rağmen görüntüsü harikaydı.

Svartifoss Şelalesi

Bazalt kayalardan akan bir şelale olan Svartifoss , görüntüsü ile adeta sizi şaşkına çevirecek. Reykjavik şehir merkezinde yer alan Hallgrímskirkja kilisesinin ilham kaynağı bu şelalenin bazalt kayaları olmuş. Şelaleye ulaşmak için otopark alanından yaklaşık 20 dakika yukarıya yürümeniz gerekecek.

Şelalenin yakınında Sjònarsker , Sel , Sjònarnípa , Lambhagi ve Skaftafellsjökull gibi farklı göl ve buzul rotaları da bulunuyor. İsterseniz buralara da gidebilirsiniz ama tüm gününüzü alacağını unutmayın.

İzlanda’da konaklama oldukça pahalı. Bu yüzden ilk kamp tecrübemi izlanda’nın soğuğunda yapmak ne kadar doğru oldu bilmiyorum ama benim için farklı bir tecrübe oldu. 

Kamp yeri hemen Svartifoss şelalesinin otopark alanında bulunuyor. Araç ve çadır alanı için toplam 2,000 ISK ödedim . Yani Izlanda’nın güneyinde ilk konakladığım yer burası oldu. Sadece otoparkı kullanırsanız 600 ISK ödemeniz gerekecek.

Lomangnupur Dağı

Görkemli ve heybetli bir dağ olan Lomangnupur dağı kilometrelerce uzaktan kendini göstererek ben buradayım diyor. Adeta bir tablo görüntüsü sunan bu devasa dağ , İzlanda’nın ödüllü manzara fotoğrafları arasında yer alıyor.

Fjaðrárgljúfur Kanyonu

Bir kanyon hayal edin , Fantastik filmlere konu olan ve gördüğünüzde nutkunuzun tutulduğu , burası gerçek olamaz diyeceğiniz bir manzara.. İşte orası tam olarak Fjaðrárgljúfur Kanyonu. 

Fjaðrárgljúfur, İzlanda’nın güneydoğusunda bir kanyon. İçinden Fjaðrá nehri akıyor. Kanyonun dik duvarları ve dolambaçlı suyu sizleri hipnotize edecek. Derinliği 100 m ve yaklaşık 2 kilometre uzunluğunda harika bir manzaraya sahip.

Kanyona giriş ücretsiz 

Bazen doğanın nasıl bu kadar muhteşem olduğunu sorguluyorum. İzlanda’da beni en çok etkileyen bu kanyon oldu. Kanyonun videosuna İnstagram adresim @gezginpiyanist den bakmayı unutmayın. Emin olun fotoğraf ve videolardan daha etkileyici ve güzel bir kanyon.

Kanyon kış aylarında tehlikeli olduğu için ziyarete kapatılarak Haziran ayında tekrar açılıyor. Bu arada kanyon Justin Bieber’in klibiyle günümüzde popüler hale gelmiş. Tüm kanyonu dolaşmak yaklaşık yarım saat sürüyor.

Klip İzlanda’nın kısa bir belgeseli gibi olmuş. Klipte gördüğünüz her yerin ismini sizlerle paylaşacağım 🙂 Justin gider de ben gitmez miyim ? haha

Fjaðrárgljúfur Kanyonu’na varmadan önce yol kenarında kalan Systrafoss şelalesinin fotoğraflarını çekmeyi de sakın unutmayın.

Lav Tarlaları

İzlanda aktif yanardağ bölgesi olduğu için ülkenin çoğu bölgesinde sönmüş lav öbekleri ile sıklıkla karşılaşacaksınız. O kadar fazla lav var ki bu yüzden  Lav Tarlaları olarak adlandırmışlar.

Bu lavlar üzerinde büyüyen yumuşak bitkilerin yetişmesi binlerce yıl sürüyormuş. Bu yüzden milli miras sayıldığı için Lav Tarlalarına zarar vermek yasak.

Üzerine oturmak da yasak mı bilmiyorum ama Justin Bieber klibinde bunların üzerinde yuvarlanıyordu. Yani benimki gene daha masum kaldı 😀 Zaten o kadar sık bir bitki ki kolay kolay zarar görecek gibi değil.

Lav tarlaları Fjaðrárgljúfur Kanyon yolu üzerinde oldukça fazla. Zaten yolda farketmemeniz imkansız. Kendinizi marsta hissetmeye hazır olun 😉

Hjörleifshöfði Mağarası

Vik kasabasına yakın bir konumda olan Hjörleifshöfði mağarasını pek fazla bilen olmadığı için genelde ziyaret edilmiyor. Sahilin hemen yanı başında olan bu mağara ilginç ve bir o kadar da güzel bir manzara sunuyor.

Vik Kasabası

Vík, İzlanda’nın güneyinde başkent Reykjavík’den yaklaşık 180 kilometre uzaklıkta 300 nüfuslu küçük bir kıyı köyü. Köyü özel yapan en önemli şey ise Vik y Myrdal kilisesi. 

Vik y Myrdal , İzlanda’nın en sıcak yeri anlamına geliyor. Aynı zamanda da burası oldukça yağış alan bir bölge. Bir zamanlar Vik kasabasının siyah (bazalt) kumlu plajı, dünyadaki en güzel on plajdan biri olarak kabul ediliyormuş.

Kasabanın yüksek tepesinde yer alan ve yeni boyanmış gibi görünen kilisenin, sel baskınlarından sonra ayakta kalan tek yapı olduğuna inanılıyor. Bu nedenle, Vík halkı periyodik tatbikatlar yapıyor ve volkanik bir patlamanın ilk işaretinde kiliseye koşmak için eğitiliyor.

Vik kasabasının civarında bir çok uçurum bulunuyor. Bu uçurumlar kuşların yuvaları haline gelmiş. Ayrıca İzlanda halkı Trollere ve Elflere inanıyor. Boşuna demiyorum size İzlanda dünyanın en fantastik ülkesi diye 🙂

Reynisfjara Kumsalı

Kumsal , Game of Thrones dizisinin bazı çekimleri ile popüler hale gelmiş. Sahilin kumu siyah , bunun sebebi bazalt ,andezit ve volkanik cam. Sahil bazı günlerde oldukça rüzgarlı oluyor. Mesela benim gittiğim gün aşırı rüzgarlıydı. Durum böyle olunca da rüzgarın etkisiyle sahildeki iri taneli kumlar tokat gibi yüzümü yaktı ve saçlarımın içine hep kum doldu 😀 

Bununla birlikte geçmiş yıllarda denizin ani gitgelleri birçok kişinin ölümüne sebep olmuş. Bu yüzden etrafı dolaşırken bir yandan da gözünüz denizde olsun ki kaçmaya vakit bulasınız 😀

İzlanda’da trollere inanıldığı için devasa taşların donmuş trollere ait olduğuna inanılıyor. O kadar andırıyor ki bence inanmakta haklılar 🙂

Dyrhólaey

Dyrhólaey Yarımadası, İzlanda’nın Güney Sahili’nin nefes kesen manzarasının yanı sıra tarihi deniz feneri ve zengin kuş türleri ile ünlü 120 metrelik bir gezinti yeri. Aynı adı taşıyan bir kaya kemerine de ev sahipliği yapıyor.

Tepeden ucuz bucaksız gözüken siyah kumsal harika gözüküyor. Normalde bu bölgede İzlanda’nın meşhur Puffin kuşları yaşıyor ama sanırım rüzgardan dolayı yoktular. Havada uçarken gördüm ama fotoğrafını çekemedim.

Burası yüksek bir bölgede bulunduğu için rüzgarlı günlerde yürümek oldukça tehlikeli. Kafamdaki şapka şiddetli rüzgar sebebiyle uçarak okyanusa karıştı. Gerçekten şaka yapmıyorum yürümekte bile çok zorlandım. Etraf uçurum olduğu için düşerseniz kesinlikle yaşama şansınız olmayacak. O yüzden rüzgarlı günlerde kenarlara sakın ama sakın yaklaşmayın. 

Dyrhólaey’e yakın bir konumda bulunan , 1973 yılında sahile düşen amerika uçağı Sólheimasandur‘u ziyaret etmeyi unutmayın. Uçak kalıntısı ana yola yürüyerek 45 dakika sürüyor. Sahile giden bir shuttle bulunuyor ama her 45 dakikada bir gidiyor. Ücreti gidiş dönüş yaklaşık 4,000 ISK tutuyor. Hava aşırı rüzgarlı olduğu için ben gitmedim. 

Skógafoss Şelalesi

İzlanda’nın güneyinde, sahil yamaçlarında yer alan bir şelale. Skógafoss 23m genişlik ve 60m yüksekliği ile ülkenin en büyük şelalerinden biri. Şelalenin su serpintilerinin fazlalığından dolayı güneşli günlerde aynı anda 2 gökkuşağı bile görülebiliyor. 

Söylediğim gibi İzlanda’da otel fiyatlarından dolayı güney gezimin ikinci günü de çadırda kaldım. Burası kesinlikle İzlanda’da kamp yapılacak en güzel yer. Manzaramın güzelliği 5 yıldızlı otel odalarında bile yok 🙂 Evet gece biraz üşüdüm ama önemli değil. Gezme diyince benim için akan sular durur 😉 Bu arada güvenlik konusunda hiç bir korkunuz olmasın. Ayrıca ilginçtir ki İzlanda’da hiç yırtıcı hayvan yok . Hatta yerlerde böcek bile görmeniz imkansız . Yeraltı fokur fokur kaynarken börtü böceğin yaşamaması gayet normal. Hani çizgi filmlerde tertemiz kırlar var ya burası da aynı onlara benziyor.

Kamp için araç dahil toplam 3,000 ISK ödedim. Şelaleyi ziyaret etmek ücretsiz 

Bilmelisiniz ki İzlanda’da kafanıza göre her yerde kamp yapamazsınız . Ülkenin neredeyse her yeri çitlerle kapatılmış. O yüzden sadece kamp alanlarında kalabilirsiniz.

Skógafoss şelalesine yakın bir konumda bulunan ve en son 2010 yılında patlayan Eyjafjallajökull volkanını da ziyaret edebilirsiniz.

Seljalandsfoss Şelalesi

Arkasına geçilebilen bu harika şelale İzlanda’da en çok beğendiğim yerlerden birisi oldu. Şelalenin hemen yan tarafında bir başka şelale olan Gljufrabui ‘de ziyaret etmeyi unutmayın.

Şelaleye giriş ücretsiz.

Gelmeden önce yanınıza mutlaka yağmurluk almayı unutmayın. Yağmurluğa rağmen saçlarım sırılsıklam oldu ama olsundu 😀

Seljalandsfoss’un ilerisine doğru yürüdüğünüzde Gljufrabui şelalesi ile karşılaşacaksınız.

Güney İzlanda’da gezilecek yerler bu kadar arkadaşlar. Siz isterseniz daha da güneyine gidebilirsiniz. Tüm bu yerleri toplam 3 gün 2 gecede gezdim. Biraz da İzlanda’nın batısını sizlere göstereceğim .

Batı İzlanda’da Gezilecek Yerler

Budakirkja Kilisesi

Búðakirkja , İzlanda’nın Snaefellsnes Yarımadası’nda yer alan siyah bir ahşap kilise. 170 yaşında olan bu kilisenin ahşabı daha uzun ömürlü olsun diye katran zifti ile kaplanmış. Günümüzde renginden dolayı düğünler için tercih edilen en popüler kilise ünvanına sahip.

İzlanda'da Gezilecek Yerler
İzlanda’da Gezilecek Yerler

Yemyeşil doğayla uyum içinde olan bu kilise İzlanda’da çok beğendiğim yerlerden birisi oldu.

Gatklettur

Gatklettur (“Hellnar Kemeri”), Snæfellsnes Yarımadası’ndaki Arnarstapi ve Hellnar köyleri arasında bulunan ünlü, doğal olarak oluşturulmuş bir taş kemer.

Kemerin etrafında bulunan kayalar martıların yuvası haline gelmiş. Gatklettur çok fazla turistler tarafından bilinmediği için diğer bölgelere nazaran daha sakin. Batı tarafına giderseniz mutlaka ziyaret edin.

Ortadaki ev , ” Hepinizden nefret ediyorum ama tek başıma da canım sıkılıyor ” evi 😀 Yıldız Tilbe’yi de burdan anmış olduk <3

Kirkjufell Dağı

Kirkjufell, İzlanda’nın Snæfellsnes yarımadasının kuzey kıyısındaki Grundarfjörður kasabası yakınlarındaki 463 m yüksekliğindeki bir dağ. Ülkenin en çok fotoğraflanan dağı olduğu iddia ediliyor. Hele ki kış aylarında Kuzey ışıklarını görmek için en çok tercih edilen alan diyebilirim.

İzlanda'da Gezilecek Yerler
Kirkjufell

Game of Thrones dizisinin 6. ve 7. sezonlarının bir bölümü Kirkjufell ‘de çekilmiş . Ülke maaşallah birçok dizi , klip ve filmde yer alıyor. Yani alınmayacak gibi de değil hani 🙂

Ytri Tunga

Snæfellsnes Yarımadası’nda bulunan bu plaj fok balıkları ile ünlü. İzlanda’daki birçok plajın aksine, Ytri Tunga altın renkli kumlara sahip.

Giriş ücretsiz ama otopark için 600 ISK ödemeniz gerekiyor.

Fok balıklarını görmek maalesef o kadar kolay değil. Kaygan yosunlu taşlarda 15-20 dakika yürümeniz gerekecek. Dikkatli olmanızda fayda var.

Landbrotalaug Hot Springs

Fok Balıklarının bulunduğu bölgeye yakın olan Landbrotalaug kaplıcalarına ücretsiz girebilirsiniz. Benim için çok hijyenik olmadığı için girmek istemedim.

Rauðfeldsgjá Kanyonu

Rauðfeldsgjá Kanyonu, Snæfellsnes Yarımadası’ndaki doğal bir oluşum. Kanyon, İzlanda’daki en güzel ve gizli yerlerden biri. Dışarıdan bakıldığında hiç bir şey yok gibi gözüküyor. Sadece yaz aylarında içerisine girmek mümkün .

Girişi ücretsiz 

Ben burayı es geçiyordum aslında ama insan kalabalığını görünce dedim bunların bir bildiği vardır. Gidip bir bakayım 😀 iyiki de gitmişim.

İzlanda’nın batısı güneyine göre daha sakin ve soğuk . Benim batıda gezdiğim yerler bu kadar. Eminim ki daha görülecek birçok yer vardır ama benim için yeterli oldu. Batı izlanda’yı günübirlik rahatlıkla gezebilirsiniz.

Biraz da havalimanı tarafında neler görebiliriz onlardan bahsedeceğim.

Keflavik Havalimanı’na Yakın Görülecek Yerler

Eğer İzlanda’ya gelecekseniz sizin de yolunuz Keflavik havalimanına düşecek. Havalimanı etrafı volkanik bir alan olduğu için genelde kaplıcalar bulunuyor. Lavlar ile kaplı yollardan geçerken kendinizi uzayda gibi hissedeceksiniz.

Blue Lagoon

İzlanda’nın en meşhur kaplıcası olan Mavi lagün’e gitmeden maalesef İzlanda’yı gezmiş sayılmazsınız. Günler öncesinden dolan rezervasyonlar kaplıcanın ne kadar popüler olduğu yeterince açıklıyor. Ben bir gün öncesinde en erken saat  için randevu oluşturdum . Çünkü sadece o saat için boşluk vardı. İyi ki de sabah en erken saatte gitmişim çünkü sabah saatleri hem daha ucuz hem de daha sakin oluyor.

Rezervasyon ve diğer bilgiler için BURAYA TIKLAYIN

En düşük fiyatlı rezervasyonda ücretsiz kil maskesi , bir adet içecek ve kullanmak için bir havlu veriliyor. Eğer zenginseniz daha fazla içeriğe sahip olan paketlerden de alabilirsiniz 😉

Kaplıcada sınırsız kalabilirsiniz. Uyanıklık yapıp içeriye yiyecek ve içecek sokmaya çalışmayın çünkü yasak. İçeride yemek yiyebileceğiniz alanlar bulunuyor ama maalesef pahalı.

Kaplıcada 3 saat kalabildim. Derim resmen hoşaf gibi oldu. Duş alma yerleri ve emanet dolapları mevcut. Oldukça kaliteli bir kaplıca . Mutlaka gidin.

Gunnuhver Kaplıcası

Havalimanına yakın konumda bulunan Gunnuhver, Reykjanes Yarımadası’nın güneybatısındaki çeşitli çamur havuzları ve fumarollerden oluşan etkileyici ve renkli bir jeotermal alan. Suyun derecesi çok sıcak olduğu için insanlar sadece ziyaret etmek için gidiyor.

Girişi ücretsiz. Mutlaka buraya da uğrayın 

Ek Bilgiler

  • İzlanda ‘da göstermiş olduğum tüm bu gezilecek yerler dışında Landmannalaugar bölgesini de ziyaret edebilirsiniz.
  • İzlanda genel olarak pahalı bir ülke. Ben iki gün çadırda dört gece hostelde toplam bir hafta kaldım .
  • Sadece bir sefer dışarıda kuzu hamburger yedim. Malum ülkenin her yeri koyunlar ile dolu olunca denememek olmazdı. Geri kalan günlerde ise marketten alışveriş yaparak hostelde pişirdim. 
  • Ülkenin her yeri neredeyse çitlerle kapatılmış. Yani anlayacağınız bu arazilerin hep sahipleri var. Hatta inanmayacaksınız bazı şelaleler de özel mülkiyet olarak geçiyor. Vay be dedim zenginlik bu olsa gerek.

-Pardon benim iki villam ve Mercedes arabam var. Ya senin ?

   *Yaa canım bizim de iki tane şelale , beş kanyon, hee bir de kaplıcamız var. Ev arabayı saymıyorum ! 😀

Sanırım ben İzlanda’da fakirin fakiri oldum . Çok büyük bir aydınlanma yaşadım. Teşekkürler !

  • Dedim ya etraf koyun kaynıyor diye . Koyunlar ve atlar hep çitlerin ardında asla ulaşamıyorsunuz . Bir defa açık alanda koyun ve kuzusuna denk geldim ama onlarda beni görür görmez kaçtılar. Pek insancıl değiller anlayacağınız.
  • Halk genel olarak iyi ama pek sıcak kanlı değiller . Koyunların kime çektiğini anlatmama gerek kalmadı sanırım 😀
  • İzlanda kutuplara yakın olduğu için soğuk bir ülke fakat yer altına baktığımızda resmen fokur fokur kaynıyor. Durum böyle olunca da İzlanda halkı demiş ki ” Eğer soğuktan donmak üzereysen yere uzan ısınırsın ” 🙂
  • Ülkeyi resmen Polonyalılar basmış. İzlanda hükümeti zamanında demiş ki , Ya bu Polonyalılar ırk olarak bize çok benziyor. Bizim de nüfus az zaten gelsinler burada da yaşasınlar . Durum böyle olunca da İzlanda Polonyalılar ile dolmuş.
  • İzlandalı kızlar pek evlenme taraftarı olmadıkları için İzlandalı erkekler de filipinli kadınlarla evlenmeye başlamış. Artık kendilerine hizmetçi olarak mı getiriyorlar yoksa eş olarak mı bu büyük bir muamma..
  • İzlandaca dili çok gereksiz ve saçma bence. Sanki klavyede rastgele harflere basmışlar da hadi bunu bir dil yapalım demişler. O yüzden okumakla uğraşmayın değmez  🙂

İşte böyle.. İzlanda bence dünyanın en fantastik ülkesi ve sanırım bir gün bu ülkeye tekrar geleceğim. Sormak istediğiniz farklı bir konu olursa instagram adresim @gezginpiyanist profilimden bana ulaşabilirsiniz.

Diğer avrupa ülkeleri hakkında bilgi için BURAYA TIKLAYIN

Bir sonraki ülkede görüşmek üzere..

Translate »
error

Hayat Paylaşınca Güzel

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.