Aşkabat'ta gezilecek yerler
Asya,  Türkmenistan,  Vizeli Ülkeler

Aşkabat’ta Gezilecek Yerler

Orta Asya gezimin bir sonraki durağı Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat. Aşkın şehri anlamına gelen Aşkabat , diğer Asya ülkelerinde olduğu gibi benzer kültür ve lezzetleri ile sanki daha önce buraya gelmişim gibi hissettirdi. Türkiye’den yaklaşık 4 saat süren uçak yolculuğu ile bu ülkeyi ziyaret edebilirsiniz. Resmi dili Türkmence’dir ve ülkemizden 2 saat geridedir. Para birimi Türkmenistan Manatı(TMT)’dır. Diğer Asya ülkelerinden farkı ülkenin çöl ortasına kurulmuş olmasıdır. Bu sebepten dolayı kış aylarında soğuyan ülke yaz aylarında ise oldukça sıcak olmaktadır.Eğer bu hava koşullarından etkilenmek istemiyorsanız ilkbahar ( Nisan-Mayıs) ve Sonbahar (Eylül ve Ekim) aylarında ülkeyi ziyaret edebilirsiniz. Ülke vizelidir. Vize hakkında bilgiye http://www.mfa.gov.tr/turkmenistan-seyahat-edecek-turk-vatandaslarinin-dikkatine.tr.mfa.   dan ulaşabilirsiniz. ➡ Aşkabat’ta Gezilecek Yerler  ➡

Ülkeye girdiğinizde dikkatinizi çeken ilk şey bembeyaz inşa edilmiş olan binaları olacak. 2006 yılında vefat eden ülke başkanı Saparmurat Nizayov, Türkiye ve İtalya’dan ithal ettiği beyaz mermerler ile şehri bembeyaz inşa ettirmiş.

Türkmenbaşı Ruhi Camii

2002-2004 yılları arasında Saparmurat Türkmenbaşı tarafından yaptırılan Türkmenbaşı Ruhi Camii Orta Asya’nın en büyük camiisi olarak biliniyor. Beyaz rengi , altın sarısı kubbeleri ile Aşkabat’ın en önemli dini sembolüdür.

Türkmenbaşı Ruhi Camii, Aşkabat
Türkmenbaşı Ruhi Camii, Aşkabat

➡ Aşkabat’ta Gezilecek Yerler  ➡

Türkmenbaşı Ruhi Camii, Aşkabat

Caminin bir diğer önemi ise hemen yanıbaşında, 2006 yılında vefat eden, ülkenin sevilen başkanı Saparmurat Nizayov türbesinin bulunmasıdır.

Türkmenbaşı Ruhi Camii, Aşkabat

Tarafsızlık Anıtı

1998 yılında inşa edilmiş üç ayaklı yapıdır.Beyaz ve sarı renkten oluşan bu yapının bir kısmı altın kaplamadır. Yapının üzerindeki motifler ise Türkmen halkının kültürünü ve tarihte yaşadığı önemli olaylarını anlatmaktadır. İsterseniz anıtın en üst terasına çıkıp Kopet dağı manzarasını izleyebilirsiniz.

Tarafsızlık Anıtı, Aşkabat’ta gezilecek yerler

Kopet dağı eteklerinde , büyük bir park içerisine kurulmuş olan bu anıt askerler tarafından korunmaktadır.

Kopet Dağı,Aşkabat’ta gezilecek yerler

Tarafsızlık anıtı neden dikildi peki ? Ülkede sıkça karşılaşacağınız Tarafsızlık kelimesinin neden kullanıldığından bahsedeyim şimdi size..

Türkmenistan Birleşmiş Milletlere başvurarak tüm ülkelere eşit mesafede olduğunu ve tarafsız olma isteğini dile getirmiştir. Bunun üzerine ülkeler arası oylama yapılmış ve ülkenin tarafsız olma isteği kabul edilmiştir.

Bu süreçten sonra ülke tarafsız kabul edildikleri günü tarafsızlık bayramı ilan ettiler ve her sene o günü kutlamaya başladılar. İşte durum bundan ibaret 🙂

Bağımsızlık Anıtı

Sovyetler birliğinin 1991 yılında dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan Orta Asya Türk Cumhuriyeti olan Türkmenistan’ın başına, aynı yılda seçimle Saparmurat Nizayov gelmiştir. Ülkenin birçok yerinde bununla ilgili anıtlar ve heykeller bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Nizayov ‘un yazmış olduğu Ruhname kitabının da yer aldığı bağımsızlık anıtıdır.

Bağımsızlık Anıtı, Türkmenistan

➡ Aşkabat’ta Gezilecek Yerler  ➡

Bağımsızlık Anıtı, Türkmenistan

Ruhname , Saparmurat Nizayov’un kanunlarının yer aldığı kitaptır.

Ruhname, Türkmenistan

Türkmen Halı Müzesi, Aşkabat’ta gezilecek yerler

Türkmen kültürünü yakından görebileceğiniz türkmen halı müzesi, 1994 yılında kurulmuştur. İçerisinde geçmiş yüzyıllara ait antika halılar ve 2001 yılında Sovyet’ten kurtuluşunun 10.yıldönümü adına yapılan 301 metrekarelik dev halı bulunmaktadır.

➡ Aşkabat’ta Gezilecek Yerler  ➡

Bağt Köşgı -Düğün Sarayı

Üzerinde ülke haritasının yer aldığı devasa bir disko topunu geometrik bir kafes içerisine yerleştirmişler. Yapının görüntüsü size ne için kullanıldığı hakkında ipucu veriyor 🙂 Ülkedeki çoğu kişi düğününü bu düğün sarayında yaptırıyormuş.

Bağt Köşgı, Aşkabat’ta gezilecek yerler

Buraya doğru gelirken Türkmen düğününe de şahit oluyorum 🙂

Türkmen düğünü, Aşkabat’ta gezilecek yerler

Araba süslemelerini çok beğendim 🙂 Mor elbiseli olan gelin 🙂

Türkmen düğünü, Aşkabat’ta gezilecek yerler

Atatürk Heykeli

Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği binasının hemen karşısındaki parkta bulunan Atatürk heykelini ziyaret etmeyi unutmayın .

Atatürk Heykeli, Aşkabat

➡ Aşkabat’ta Gezilecek Yerler  ➡

Gülüstan ( Rus ) Pazarı

Gülistan (Rus) Pazarı

Sovyet döneminden kalan bu Rus pazarı Gülüstan pazarı olarak adlandırılmaktadır. İçerisinde Türkmen kültürünü yakından görebileceğiniz kıyafetler , hediyelik eşyalar ve yiyeyecek-içecek alanları bulunuyor.

Gülüstan ( Rus ) Pazarı

Benim gitmek istediğim yer aslında Tolkuchka pazarıydı ama pazar günü olduğu için pazar kurulmuyormuş. Siz mutlaka ziyaret edin.

Aşkabat Ulaşım

Aşkabat'ta gezilecek yerler
Aşkabat’ta gezilecek yerler

Ülkede tren, otobüs ve taksi seçenekleri bulunuyor. Tren şehirler ve ülkeler arası geçişlerde kullanılıyor. İsterseniz otobüs kullanabilirsiniz gezerken ama bu sizin için çok vakit kaybı olur. Ülkede petrol oldukça ucuz o yüzden taksi ile anlaşarak tüm bu yerleri bir gün boyunca gezebilirsiniz.

Önemli Bilgiler !

  • Havalimanı giriş ve çıkışları oldukça meşakkatli ve zaman alıyor. Bu yüzden planlarınızı bu durumu göze alarak yapmalısınız.
  • Türkmenistan güvenli bir ülke. Tek başıma gezmeme rağmen herhangi bir sorun yaşamadım.
  • Ülkede en büyük problem tüm sosyal medya uygulamalarının yasaklanmış olmasıdır. WhatsApp dahil hiç bir uygulamaya girilmiyor. İnternet çekerse Google kullanabilir, mailiniz ile haberleşme sağlayabilirsiniz.
  • Eğer uzun süreli orada kalacaksanız Türkmenistan hattı alabilir ve Psiphon uygulamasını indirerek Sosyal Medya uygulamalarını kullanabilirsiniz ama Türk hattınız varsa hiçbir şekilde kullanamazsınız boşuna uğraşmayın 🙂
  • Eğer pazar günü ülkeyi ziyaret etmek zorunda kalırsanız size de şimdiden geçmiş olsun 🙂 Pazar günü ülkede para bozduracak döviz bürosu bulmak oldukça zor ve kredi kartı nadir yerlerde kullanılıyor.
  • Ülke petrol ve doğalgaz zengini olduğu için tüm binaların iç ve dış kısımları ışıklarla aydınlatılmış. Bu yüzden ülkenin akşamki halini de mutlaka görmenizi tavsiye ederim.
  • Başkanlık Sarayı gibi resmi binaların ve askerlerin fotoğraflarını çekmek yasak. Çekmek isterseniz uyarılabilirsiniz.
  • Ülkede yollar geniş ve genellikle bomboş oluyor. Bu yüzden araçla trafik sıkıntısı yaşamıyorsunuz fakat bir yerden bir yere yürümek yakın görünse de oldukça zaman alıyor.
  • Ülke diğer Asya ülkelerine göre kışları daha sıcak oluyor fakat akşam sıcaklık düşüyor. Bu yüzden yanınıza kalın kıyafetlerde alın.
  • Diğer Orta Asya ülkeleri ile çok benzer yanları olduğu için https://gezginpiyanist.com/category/asya-kitasi-gezilecek-ulkeler/ yazılarını da okumanızı tavsiye ediyorum.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere..


Translate »
error

Hayat Paylaşınca Güzel

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.