Tromsø’da Gezilecek Yerler
İskandinav ülkeleri doğası ve temiz havası ile her zaman diğer Avrupa ülkelerinden daha popüler bir yere sahip. Yazları serin havası , kışları ise dondurucu soğuğu her ne kadar itici gelse de diğer bir yandan da insanin içini ısıtan muhteşem doğası sizin de ilginizi çekmiyor mu ? Serin havasının dışında bir de pahalı olmasından yakınıyor ve İskandinav ülkelerine gitmekten çekiniyoruz. Şimdi gezinizi mümkün olduğunca ucuza nasıl getirebileceğiniz hakkında size yardımcı olacağım . Gülü seven dikenine katlanır misali biraz parayı da gözden çıkarmanız gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Hadi şimdi İskandinav ülkelerinin gözdesi Norveç’in Kuzey şehri Tromsø’ya gidelim. Tromsø’da Gezilecek Yerler
Tromsø Vlog ;
Genel Bilgiler
Norveç’in en kuzeyinde bulunan Tromsø şehri , Kuzeyin en büyük şehri olarak biliniyor. Yaz ayları muhteşem doğası , kış aylarında ise Kuzey ışıkları için tercih edilen bu şehir turizm bakımdan oldukça popüler. Resmi dili Norveççe’dir fakat İngilizceyi de ana dilleri gibi konuşuyorlar. Ülkenin refah seviyesi oldukça yüksek, bu yüzden olsa gerek insanları kültürlü ve mutlu.. Sokakta yürürken size gülümseyen ve yardımcı olan insanlarla sıklıkla karşılaşacaksınız.
Norveç, Türkiye’den bir saat geride bu yüzden uyum sağlamakta zorlanmayacaksınız fakat önümüzdeki günlerde iki saat geride olacak. Para birimi Norveç Kronu (NOK) ‘dur. Ülke’yi her mevsim ziyarete gelebilirsiniz . Kuzey ışıklarını görmek istiyorsanız en yoğun dönemi olan Mart, Ekim ve Eylül aylarını tercih etmelisiniz.
Eğer Tromsø’ya yakın zamanda giderseniz direk uçuş bulunmuyor. Bu yüzden öncelikle Oslo’ya (3 saat ) daha sonrasında ise SAS havayolları ile Tromsø’ya (1,5 saat )gelmeniz gerekecek.
Uçakta ücretsiz olarak çay , kahve yada su alabiliyorsunuz . Bunlar dışındakiler için ücret ödemeniz gerekecek.
Tromsø havalimanında her şeyi kendiniz yapmanız gerekecek (dönüşte ya da başka bir yere geçecekseniz ) . Öncelikle makinalardan girişinizi yapacak sonra makinadan aldığınız etiketi bagajınıza yapıştıracaksınız. Sonrasında eğer kontuarda birileri yoksa bagajınızı okutup kargoya göndermeniz gerekecek . Eğer kabin bagajıysa yanınıza alırsınız .
Ben bişey anlamadım bu işten her şeyi kendim yaptım. Yani bir bagajı kargoya taşımadığım kaldı 😀
Fjellheisen
Tromsø Cable Car olarak bilinen, 1960 yılından günümüze kadar hizmet vermeye devam eden bu teleferik Tromsø manzarası ve Kuzey ışıklarını izlemek için harika bir alana sahip. Bunun yanı sıra fiyortları da görecek ve hayran kalacaksınız.
Teleferik ücreti tek yön 150 Kr , çift yön ise 230 Kr. Saat 10:00- 23:00 arası kadar kullanabilirsiniz.
Her yarım saatte bir yukarı ve aşağıya haraket ediyor. Toplam iki tane teleferik bulunuyor ve her biri 28 kişi alıyor. Kuzey ışıklarının yoğun olduğu dönemler ve hafta sonları bilet kalmayabiliyor. O yüzden biletinizi önceden almayı unutmayın .
Kuzey ışıkları hakkında daha fazla bilgiye Tromsø’da Kuzey Işıkları Hakkında Her Şey yazımdan ulaşabilirsiniz.
Fjellheisen , Tromsø, Norveç Fjellheisen , Tromsø, Norveç
Yukarı çıkmak için ücretsiz bir yol bulunuyor fakat yürüyerek 45 dakika sürüyormuş. Ben biraz ilerledikten sonra geri dönmek zorunda kaldım çünkü yerler hem çok kaygan ve dikti hem de yorulmak istemedim. Yukarıdaki fotoğrafta göreceksiniz merdivenler buz pisti gibi ve tehlikeli 🙂 Üstelik yukarı çıktığınızda da bir çok alanı yürüyerek gezmeniz gerecek bu yüzden iyi ki geri dönmüşüm diyorum.
Merkezden 26 nolu otobüse binerek buraya gelebilirsiniz.
Tromsø’da Gezilecek Yerler
Fjellheisen , Tromsø, Norveç Fjellheisen , Tromsø, Norveç
Yukarı çıktığımda hissedilen soğukluk aşağıdan çok daha fazlaydı. Eğer yeni seri iPhone kullanıyorsanız fotoğraf çekerken kendisini kapatacak ve ısınana kadar açılmayacak 🙂
Tromsø’da Gezilecek Yerler
Fjellheisen , Tromsø, Norveç Fjellheisen , Tromsø, Norveç
Hava kararmaya yakın gelirseniz hem gün batımını hem de Kuzey ışıklarını izleyebilirsiniz. Ben gittiğimde kendileri partideydi sanırım 😀
Kuzey ışıkları hakkında daha fazla bilgiye Tromsø’da Kuzey Işıkları Hakkında Her Şey yazımdan ulaşabilirsiniz.
Arctic Katedral , Tromsdalen Kirke
1965 yılında Norveçli mimar tarafından tasarlanan katedral mozaik camı ile dikkat çekiyor. Gündüz camı fark edilmiyor fakat akşam saatlerinde camın renlerini dışarıdan görebiliyorsunuz.
Merkezden Tromsø köprüsünü geçerek 25 dakika da buraya gelebilirsiniz. Ya da 26 nolu otobüse binmeniz gerekecek .
Giriş ücreti 50 Kr.
Ben içeriye girmedim çünkü dışarıdan gördüğümle kadarıyla içerisinde pek bir şey yoktu fakat dış mimarisi güzeldi.
Tromsdalen Kirke, Tromsø Tromsdalen Kirke, Tromsø
Storgata Caddesi
Tromsø’nun en işlek caddesi olan Storgata caddesi yan yana dizilmiş alışveriş mağazaları ve kafeleri ile bilmeseniz bile mutlaka denk geleceğiniz bir cadde olacak. Şehrin merkezinde bulunan bu cadde etrafında ziyaret edeceğiniz bir çok yapı bulunuyor.
Storgata Caddesi Storgata Caddesi
Tromsø’da Gezilecek Yerler
v Storgata Caddesi
Storgata Caddesi
Tromsø Katedrali , Tromsø Domkirke
Storgata caddesi üzerinde ,parkın( Kirkeparken) içerisinde bulunan, 1861 yılında inşa edilen bu Gotik katedral, Norveç’in en büyük ahşap katedrallerinden biridir. Eğer denk gelirseniz hafta sonları yemekli kutlamalar yapılıyor onlara katılabilirsiniz.
Tromsø Tromsø Katedrali
Var Frue Kirke , Meryem Ana Kilisesi
Tromsø katedrali ile aynı yılda yapılan bir diğer Gotik kilise olan Meryem ana kilisesi geçmiş yıllarda mültecilerin sığınma yeri olarak kullanılmış.
Tromsø Kütüphanesi
Dış mimarisiyle alışveriş merkezine benzeyen Tromsø kütüphanesi soğuk havalarda içerisine girip oturabileceğiniz muhteşem bir kütüphane . Birçok kitabın bulunduğu bu kütüphane de isterseniz kitapları da okuyabilirsiniz. Tamamen ücretsiz bir kütüphane ve içerisinde wifi da bulunuyor.
Tromsø Kütüphanesi Tromsø Kütüphanesi
Polaria
Müze ve akvaryumdan oluşan Polaria , Kuzey kutbu doğası ve havyanları hakkında bilgi veriyor.
Giriş ücreti 130 Kr.
Polaria Polaria Polaria Polaria
Tabiki müzeye girmedim 😀 Fakat dışarıda ki bilgiler oldukça ilgimi çekti. Müzeye gitmektense yerinde görmeyi tercih ettim 😉
Polar Museum
Polar Müzesi , Tromsø bölgesiyle ilgili bilimsel , kültürel ve arkeolojik sergilerin bulduğu bir üniversite müzesidir.
Giriş ücreti 100 Kr.
Tromsø Limanı
Tromsø’ya bir de limandan bakmak isterseniz Storgata caddesinin hemen sağ tarafından aşağıya doğru inmeniz gerekecek. Limanın sağ tarafına doğru ilerlediğinizde yolun bitiminde Tourist information yazısını göreceksiniz, eğer kafanıza takılan bişey olursa buraya gidip sorabilirsiniz.
Tromsø’da Gezilecek Yerler
Tromsø Limanı Tromsø Limanı
Tromsø Limanı Tromsø Limanı Tromsø Limanı
Tromsø Limanı
Arctic Alpine Botanik Bahçesi
Norveç’te bulunan çeşitli bitki ve çiceklerin tanıtıldığı bu botanik bahçesi merkezin biraz dışarısında kalıyor. Kış sebebiyle bitki çeşitliliği çok fazla yoktu ve biraz bakımsızdı. Yaz yada bahar aylarında çok daha güzel olacağını düşünüyorum.
20 numaralı otobüsle buraya gelebilirsiniz.
Giriş ücretsiz.
Telegrafbukta Plajı
Yazın Norveç halkının denize girmek için tercih ettiği bu plaj , kışın ise Kuzey ışıkları için tercih ediliyor. Plajın yakınında Norveç’in en eski açık hava müzesi bulunuyor.
33 ya da 37 numaralı otobüsle buraya gelebilirsiniz .
Plajı akşam görmüştüm . Sabah tekrar bakmaya gittiğimde resmen şok oldum . Hava -1 dereceydi ve ben beş kat giysi olmasına rağmen üşüyordum. Peki ya denize giren bu insanlar Maimi sahilinde gibi eğlenirken ben neden kendimi kutularda gibi hissedip donuyordum ? Yorum yok 🙂
Bukta Plajının Şubat ayındaki görüntüsü ise tek kelimeyle harikaydı.
Bukta Plajı Bukta Plajı
Bukta Plajı Bukta Plajı Bukta Plajı Bukta Plajı
Bunun dışında Prestvannet gölüne de Kuzey ışıklarını izlemeye gidebilirsiniz.
Kuzey ışıkları hakkında daha fazla bilgiye Tromsø’da Kuzey Işıkları Hakkında Her Şey yazımdan ulaşabilirsiniz.
Kvaløysletta
Tromsø’da kaldığım son gün 24 saatlik almış olduğum biletimi kullanmak için rastgele binmiş olduğum 42 nolu havalimanı otobüsü ile bu yeri keşfettim. Gerçekten harika bir manzaraya sahipti.
Kvaløysletta Kvaløysletta
Ersfjordbotn
Tromsø’ya yarım saat uzaklıkta bulunan ve Kvaløya adasının bir parçası olan Ersfjordbotn kasabası , etrafı fiyortlar ile çevrilmiş muhteşem bir doğa harikası . Doğa ile iç içe olacağınız bu kasaba kuzey ışıklarını izlemek için de harika bir tercih olacak.
Bölgenin meşhur kafesi Bryggentene’ye uğramayı da unutmayın.
Şehir merkezinden 425 numaralı otobüsleri kullanarak buraya gelebilirsiniz.
Ersfjordbotn Ersfjordbotn
Tromsø’da Gezilecek Yerler
Ersfjordbotn Ersfjordbotn
Sommarøy
Tromsø’ya bir saat uzaklıkta olan Sommarøy , beyaz kumlu plajı ve manzarası ile Tromsø’ya gelenlerin mutlaka buraya da uğradığı eski bir balıkçı köyüdür. Yaz aylarında plajı için tercih edilen Sommarøy, kış aylarında ise kuzey ışıklarını izlemek için tercih ediliyor.
Şehir merkezinden 422 ya da 420 numaralı otobüsleri kullanarak buraya gelebilirsiniz.
Kış aylarında burayı ziyaret edeceksiniz mutlaka kalın kıyafet ve şapka götürün. O kadar şiddetli rüzgar vardi ki şapkam olmasına rağmen on dakika sonra kulaklarımda inanılmaz bir ağrı başladı .
Sommarøy Sommarøy
Tromsø’da Yeme&içme
Sanırım en zorlandığım konu yemek oldu. Geldiğim ilk iki gün yanımda getirdiklerimle idare ettim . Üçüncü gün Somon yiyeyim burada uygundur dedim ama dediğimle kaldım 😀 Genelde bütün restoranların menüsü kapıda asılı oluyor o yüzden size uygun olan bütçeye göre istediğiniz yerde yiyebilirsiniz . Porsiyon somon ücreti ortalama 350 Kr . Bu parayla kendi ülkemde somon partisi yaparım dedim ve yemekten vazgeçerek Burger Kinge doğru yol aldım 😀
Burger King için 120 Kr ödedim. Somon dışında bana bu hitap ediyordu. Siz farklı yiyecekler tercih edebilirsiniz tabi .
Bunun dışında Ølhallen Pub çok meşhurmuş. Benim içkiyle aram yok sizin varsa bir gidin bakın derim 🙂
Restoran olarak Emmas drømmekjøkken , Fiskekompaniet ve Bardus Bistro öneriliyor.
Size tavsiyem buraya gelirken yanınızda bozulmayacak kahvaltılık ürünler ve yiyecekler getirin . Airbnb ‘de kalırsanız eğer marketten yemeklik alıp kaldığınız evin mutfağında da yemeğinizi yapma şansınız olacak.
Market demişken 42 numaralı otobüsün son durağında Eide Handel Süpermarkete giderseniz taze somon gibi bir çok taze deniz ürünlerini uygun fiyata alabilirsiniz. Ayrıca markette geyik eti de bulunuyor. Yemek yapma imkanınız olacak ise bu şekilde tatiliniz çok daha hesaplı olacak.
Norveçlilerin severek yediği Brunost Peynirini tatmayı unutmayın . Ben pek sevemedim 🙂
Ayrıca merkezde bulunan bu iki markette türklere aitmiş. Market içerisinde birçok türk ürünleri bulunuyor.
Tromsø’da Yeme içme Tromsø’da Yeme içme
Tromsø’da Alışveriş
Alışverişi herkes sever ama burada mümkünse sevmeyin 😀 Fakat alışveriş merkezlerine gidip ısınabilir ve gezebilirsiniz 😀 Alışveriş Merkezlerinden bazıları :
- Tromsø Hava Prostneset ; içerisinde birkaç tane mağaza var ve akşam erken saatlerde mağazalar kapanıyor fakat en önemlisi gece geç saatlere kadar avm açık kalıyor . Üşüdükçe buraya gelip oturabilir ve ücretsiz wifi kullanabilirsiniz. 7 günlük ve 24 saatlik biletleri bu avm içerisinden alabilirsiniz.
- Nestranda Alışveriş Merkezi ; Burada çeşitli kıyafet ve kozmetik mağazaları yoğunluktaydı ve basık bir havası vardı. Ben pek sevmedim.
- Jekta Storsenter ; Havalimanına yakın olan bu alışveriş merkezi Tromsø’da gördüğüm en büyük Avm idi. (42 nolu otobüs )
Tromsø’da Ulaşım
Havalimanından otobüs durağını bulmak için çıktığımda kendimi otoparkın içerisinde buldum . Otoparkın içerinden dümdüz ilerlediğinizde otobüs durağını göreceksiniz .Merkeze gitmek için ise karşıya geçmeniz gerekecek.
Otobüs biletini ise otobüs içerisinden alabileceğimi söylediler fakat durağın hemen yanında duran otomatı görünce çekinerek şansımı denemek istedim ve kredi kartımı kullanarak 35 Kr karşılığında biletimi aldım. Eğer otobüs içerisinden alırsanız 50 Kr ödemeniz gerekecek.
Havalimanından şehir merkezine 42 numaralı otobüsü kullanmanız gerekecek.
Benim size tavsiyem merkeze gittiğinizde 7 gün boyunca kullanabileceğiniz otobüs kartı almak olacak. Bulunduğum süre içerisinde 24 saat kullanabileceğim kart ve 4-5 tane bilet almak zorunda kaldım . Durum böyle olunca da 7 günlük kart ile neredeyse aynı fiyata geldi. 7 günlük kartı alın diyorum çünkü Kuzey ışıklarını görmek için merkezden uzak yerlere gitmeniz gerekecek. Eğer kartınız olursa istediğiniz yerde inip tekrar binebilirsiniz , şehri turlayabilirsiniz ve en önemlisi soğuk havada yürümek zorunda kalmazsınız .
24 ve 72 saat bilet aldığınızda şehir içi her yerde kullanabiliyorsunuz . Sadece 412, 420 , 425, 426 428, 429 ,430 ve 450 numaralı otobüsler ile Tromsø dışına çıktığınızda ekstra 35 Kr ödemeniz gerekecek.
7 günlük otobüs kartı 240 Kr , 24 saatlik otobüs kart fiyatı ise 110 Kr. Bileti merkezde bulunan Tromsø Hava Prostneset Alışveriş Merkezi içerisinden alabilirsiniz. Gezi boyunca tüm biletlerimi otomattan kart ile aldım. Bir kaç tanesini ise Troms Mobillett uygulamasını kullanarak online aldım. Troms Reise uygulamasını telefonunuza indirerek tüm otobüs saatlerine ve rotalarına ulaşabilirsiniz.
Tromsø’da Konaklama
Pahalı bir ülke olduğunu biliyorsunuz bu yüzden bununla nasıl baş edeceğiniz konusunda size bir tavsiye vereceğim. Otel tercih etmek yerine Hostelde yada Airbnb de konaklayacaksınız. Hostel bizdeki pansiyonlara benziyor ve eğer iki kişiyseniz size oldukça uygun fiyata gelecek. Bunun yanı sıra Airbnb uygulamasından size uygun ev yada oda kiralayabilirsiniz. Airbnb, yerel halkın kendi kullandığı evi yada odayı size kiralamasıdır. Ben ilk defa kullandım ve çok memnum kaldım.
Tromsø’da Konaklama Tromsø’da Konaklama
Merkeze çok yakın olan bu odaya üç gün için 1,500 Kr ödedim.
Bunun dışında merkez dışında da kalınabilecek güzel seçenekler bulunuyor.
Tromsø’da Konaklama Tromsø’da Konaklama
Kuzey ışıkları hakkında daha fazla bilgiye Tromsø’da Kuzey Işıkları Hakkında Her Şey yazımdan ulaşabilirsiniz.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere..