Taşkent’te gezilecek yerler
Kırgızistan ve Tacikistan’dan sonra Özbekistan’ı gezmek benim için çok kolay oldu. Yabancılık çekmediğim kültürü, insanları ve yöresel yiyecekleri Kırgızistan ve Tacikistan’ a çok benziyor. Başkenti Taşkent olan Özbekistan’a yaklaşık 5 saatlik bir uçuş ile geliyorsunuz. Para birimi Özbek Somu’ dur. Resmi dili Özbekçe ama gezi boyunca Türkçe’yi rahatlıkla kullandım. Türkçe anlaşamadığım da ise Çat pat kullandığım Rusça ile sorunu çözdüm 😀 Artık İngilizce anlaşamadığınız yerde de vücut dilinden birçok şeyi anlayabiliyorsunuz 😆 Vizeye gelirsek , Özbekistan vizeli bir ülke fakat vize almak oldukça kolay.Eğer yakın tarihte giderseniz önümüzdeki günlerde vizenin kaldırılacağı söyleniyor. Belki bu yazıyı okuduğunuzda vize çoktan kalkmış da olabilir 🙂 Vize için ➡ http://www.ozbekistankonsoloslugu.com/ozbekistan-vizesi ➡ Taşkent’te gezilecek yerler ➡
Taşkent’te Gezilecek Yerler
Barak Han Medresesi (Barak Khan Madrasah)
15.yy’da yapımına başlanan medrese Taşkent’te bulunan en büyük medresedir. Mavi kubbeye sahip olan bu medresenin içerisinde Hz. Osman’a ait ,ceylan derisi üzerine yazılmış Kuran-ı Kerim bulunuyor. 09:00- 18:00 arası Kuran-ı Kerime bakmaya gidebilirsiniz.
Giriş ücreti 10 000 Som.
İlk olarak karşınıza cami çıkıyor. İsterseniz cami içerisinde ibadet edebilirsiniz. Bilindiği üzere bayanların kapalı giysiler ile içeri girmesi gerekiyor.
Caminin arka tarafında medresenin diğer bölümleri ve Kuran-ı Kerim bulunuyor.
Yukarıdaki fotoğrafta bulunan bölümün içerisinde hediyelik eşya dükkanları bulunuyor. Burası turistik bir yer olduğu için fiyatlar biraz pahalı bilginize.
➡ Taşkent’te gezilecek yerler ➡
Buradan çıktığınızda tam karşınızda Barak Han cami , sağ taraftaki bölümde ise Kuran-Kerim bulunuyor. Cami içerisi dışında hiçbir yerde başınızı kapatmanıza gerek yok.
Ceylan derisi üzerine yazılmış olan bu Kuran-ı Kerim en büyük Kuranlardan biridir. Fotoğrafını çekmek yasakmış o yüzden bu kadar çekebildim. Müzeye girerken de ayakkabılarınızı çıkarmanız gerekiyor.
Müzede farklı bölümlerde küçük Kuran kitapları da bulunuyor.
➡ Taşkent’te gezilecek yerler ➡
Emir Timur Meydanı (Amir Temur Square)
Türk kökenli Moğol komutanı ve hükümdarı olan Emir Timur, Timur imparatorluğunun kurucusudur. Emir Timur’un heykelinin bulunduğu bu meydan Taşkent’in ana meydanıdır. İsterseniz meydana 5 dakikalık yürüme mesafesinde olan Emir Timur müzesini ziyaret edebilirsiniz. Müze, 1991 yılında bağımsızlığına kavuşan Özbekistan tarihi hakkında bilgi veriyor. Ayrıca içerisinde Sovyet dönemine ait silah,harita gibi tarihi eserler bulunuyor.
➡ Taşkent’te gezilecek yerler ➡
➡ Taşkent’te gezilecek yerler ➡
Oldukça hareketli olan bu meydan çevresinde geniş oturma alanları bulunuyor. Ayrıca meydan yakınlarında satılan antika eşyalar ve tablolarda dikkat çekiyor..
Mustakillik Meydanı ( Mustaqilik Square)
Başkanlık Sarayı önünde bulunan bu meydan Sovyet zamanından kalan bir meydandır. Önceden Lenin meydanı olarak bilinen bu meydan , Bağımsızlıktan sonra değiştirilmiştir.Meydanın girişindeki Hüma kuşları özgürlüğü sembolize ediyor. Meydan, Emir Timur meydanına 15 dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor.
Meydanın ilerisinde, küre üzerinde Özbekistan haritası ve aşağısında anne ve çocuğunun olduğu heykel bulunuyor. ‘ Mutlu Anne’ heykeli olarak bilinen bu heykel Soyvet savaşında oğlunu bekleyen ve şehit olduğunu öğrenen anneyi temsil ediyor. Tadilat olduğu için buradan sonrası girişe kapalıydı.
Japon Bahçesi(Japanese Garden)
Birçok ağaç ve bitki türünün bulunduğu Japon bahçesi, ortasındaki göl ve çevresindeki ördekler ile kafa dinleyebileceğiniz yerlerden birisidir. Ayrıca içerisinde Orta Asya’nın en yüksek yapısı olan Taşkent televizyon kulesi bulunuyor. İsterseniz tepesine çıkıp Taşkent’i kuş bakışı izleyebilirsiniz. Japon bahçesi giriş ücreti 20 000 som.
Assumption of the Virgin Katedrali
19.yy ‘da yapılan bu kilise farklı mimarisiyle dikkat çekiyor. Vaktiniz varsa kiliseyi ziyaret edebilirsiniz.
Chorsu Pazarı (Chorsu Bazaar)
Taşkent’e gelip burayı ziyaret etmezseniz çok büyük bir vicdan azabı çekersiniz 😆 Büyük bir alana kurulmuş olan Chorsu pazarı gördüğüm en büyük pazarlardan birisiydi.Aklınıza gelebilecek her şey burada bulunuyor. Açık pazardan kapalı pazara, yiyecekler, giyecekler,hediyelik eşyalar her şey.. Bakıp çıkarım dedim ama bir baktım iki saat geçmiş 😆 Pazar Barak Han Medresesine 15-20 dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor.
Chorsu plaza kapalı alışveriş olan tek yer. Bunun öncesinde açık ve kapalı pazarlar, yiyecek ve içecek bölümleri , fırınlar ve şarküteri bölümü bulunuyor. Aşağıdaki ekmekler fırın bölümünden 🙂
Ekmekte sanatı konuşturan ülke Kırgızistan’dan sonra Özbekistan’da yerini aldı. Yemeğe kıyamazsın 😯
Evett geldik benim favori yiyeceğime 🙂 Kimine göre Keş, kimine göre peynir.. Asıl ismi Kurut , yani kurutulmuş süzme yoğurt. Hem peynir niyetine tüketiliyor hem de sulandırılarak yoğurt yada ayran olarak tüketiliyor. Tadı bizdeki tulum peynire benziyor. Kırgızistan’da tanışmış olduğum ve çok beğenmiş olduğum bu yiyeceği burada da bulacağımı biliyordum. Evet itiraf ediyorum aslında bu peyniri bulmak için bu pazara geldim be bulunca da sevindim 😆 Hiç bozulmuyor bide uzun süre dayanıyor. Burada otlu ve baharatlısı da bulunuyor. Artık hangisini beğenirseniz 🙂
Aşağıdaki bölüm Özbekistan’ın yöresel yiyeceklerini tadabileceğiniz bir bölüm. Fotoğraftan da anlaşılacağı gibi etraf duman altı 🙂 Mangal,kızartma gibi birçok yiyecek bulabilirsiniz. Yalnız dikkat etmeniz gereken şey bazı et ürünlerinde at eti de kullanılıyor. O yüzden yöresel lezzetlerinden bazıları at eti ile yapıldığı için buraya isimlerini yazmıyorum. Sonra bana demeyin senin yüzünden at eti yedik diye 😆 Almadan önce mutlaka sorun. Yöresel lezzetler ve kültür çok benzer olduğu için https://gezginpiyanist.com/biskekte-gezilecek-yerler/
ve https://gezginpiyanist.com/dusanbede-gezilecek-yerler/ yazılarını da okumanızı tavsiye ediyorum.
Oloy Market (Oloy Bazaar)
Chorsu Pazarından sonra burası çok küçük kalıyor. Oloy marketin içerisinde kuyumcular ve Döviz Bürosu bulunuyor. Marketin sonunda ise açık pazara açılan bir kapı bulunuyor. Burada küçük bir pazar ve büyük bir market bulunuyor. Market Emir Timur meydanına 15 dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor.
Pazarda bu bölgelerin olmazsa olmazı kuru yemişlerden mutlaka almalısınız.
Bunlarda çayla yada normal tükettikleri şekerler.
Aşağıdaki dondurmayı burada bulunan marketten aldım. Tadı çok güzeldi. İsmi Grand.
Taşkent’te Ulaşım
Kırgızistan ve Tacikistan’daki ulaşım sıkıntısından sonra Özbekistan’daki ulaşım beni oldukça memnun etti. Şehrin her yerine giden metro ağı size de oldukça kolaylık sağlayacak. Metroda Jeton sistemi kullanılıyor ve tek yön ücreti 1 200 som. Ücretsiz istediğiniz kadar aktarma yapabiliyorsunuz ama metrodan çıkmamanız gerekiyor.
Metro hatlarına ve gezilecek yerlere bu haritadan bakabilirsiniz. Bir yerden bir yere mesafe yakın gibi gözüküyor ama yürüme mesafesi minumum 15 dakika sürüyor. Yollar oldukça geniş ,rahat, temiz ve güvenilir. Tek başıma gezerken çok rahattım . Kesinlikle çok güvenilir bir ülke ve insanları konuştuğun dili bilmese de yardımcı oluyor.
Havalimanı yakınından metro geçmediği için taksi kullanmanız gerekecek. Taksi ücretleri oldukça uygun fakat resmi taksileri kullandığınızda fiyat artıyor. O yüzden yukarıdaki araçları kullanmalısınız. Bu araçlar resmi araçlar değil fakat taksi olarak kullanılıyor. Tek yapmanız gereken güzel bir pazarlık olacak.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere..