Puerto Iguazu'da Gezilecek Yerler
Amerika,  Arjantin,  Vizesiz Ülkeler

Puerto Iguazu’da Gezilecek Yerler

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’ten başlamış olduğum gezime Puerto Iguazu şehri ile devam ediyorum. Öncesinde farklı bölgelerde olan Ushuaia, El Chalten ve El Calafate şehirlerini gezmiş ve büyülenmiştim. Şimdi ise dünyanın en bilinen şelalesinden biri olan Iguazu şelalesini görecek olmak beni oldukça heyecanlandırıyordu. Soğuk ve karlı havadan artık uzakta, sıcacık bir şehre gelmiştim. Gezimin yaklaşık 8 günü Arjantinin soğuk şehirlerinde geçmişti. Artık valizimdeki yazlık kıyafetlerimi kullanma vakti gelmişti. Puerto Iguazu’da Gezilecek Yerler dendiğinde aklınıza ilk gelen yer Iguazu şelalesi olmalıdır.

Puerto Iguazuya Arjantin’in popüler bir şehri olan El Calafate’den geldim. Uçakla yolculuk Aerolíneas Argentinas havayolları ile yaklaşık  2,5 sürdü.

Puerto Iguazuya El Calafate’den gelecekseniz EL CALAFATE GEZİ REHBERİ

                              El Chalten’dan gelecekseniz  EL CHALTEN GEZİ REHBERİ

                              Ushuaia’dan gelecekseniz USHUAIA GEZİ REHBERİ

  Buenos Aires’ten gelecekseniz BUENOS AIRES GEZİ REHBERİ  ‘ne mutlaka göz atın.

Iguazu havalimanından merkeze gitmenin en ucuz yolu hemen havalimanının çıkışında bulunan otobüsler olacak. Otobüs ücreti kişi başı 600 ARS. Sanırım Arjantin’de havalimanından şehre gitmenin en ucuz olduğu şehir Puerto Iguazu 🙂 Otobüs sadece nakit para kabul ediyor bilginize.

Iguazu Şelalesi Arjantin

Iguazú Şelalesi, 1.320 km uzunluğunda Güney Amerika’da bir nehir. Iguazu kelimesi yerel bir dil olan Guarani’de “Büyük Su” anlamında kullanılıyor. Şelale İki farklı nehrin Curitiba şehri yakınlarında birleşmesinden oluşuyor. Parana nehrine dökülmeden önceki son kilometrelerinde Arjantin’de 80% , Brezilya’da 20% arasında sınır oluşturuyor. Iguazu şelalesinin büyük bir bölümü Arjantin tarafında kalıyor. Ama her iki tarafı da genelde turistler tarafından ziyaret ediliyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Iguazu Şelaleleri 1984 yılında bu listeye girmiş. Iguazu’ya gitmek için en uygun dönem Mart-Nisan ve Ağustos-Eylül ayları olacak. Ben mart ayında gittiğim için hava oldukça güzeldi .

Şelaleye otogardan kalkan otobüsler ile 1.200 ARS ödeyerek gidebilirsiniz. Iguazu şelalesinin giriş ücreti ise 5.500 ARS. Kartla ödeme yapabilirsiniz. Ama mutlaka sonrasında karttan ne kadar çekildiğini mutlaka kontrol edin. Benden fazla para çekilmişti ama bunu farkettiğimde çok geç olmuştu.

Sabah 08:00 – 16:00 arası şelaleleri ziyaret edebilirsiniz. Mutlaka erken saatlerde gidin.

Iguazu şelaleleri çok geniş bir alanda bulunuyor. Giriş yapar yapmaz sizi 4-5 rota karşılıyor. Tüm rotaları gezmek ise bütün gününüzü alıyor. En korkutucu ve en büyük ana şelaleye yürüyerek giderseniz yaklaşık 45 dakika yürümeniz gerekiyor. Eğer yürümek istemezseniz yakınına kadar trenle ücret karşılığında gidebilirsiniz. 

Iguazu şelaleleri irili ufaklı onlarca şelaleden oluşuyor. Sanırım şimdiye kadar dünyada görmüş olduğum en güzel şelale burasıydı . Sanki cennette gibi hissediyorsunuz. Bu kadar güzel olmasının yanında ürkütücü de olması tüylerinizi diken diken yapıyor. Ben neredeyim ? Burası gerçek mi ? diye kendimi sorguladığım ve gözlerimin dolduğunu sizlere açıkça itiraf etmekten çekinmiyorum. Evet bir gün tekrar buraya gelmek istediğime eminim !

Sabah erken saatte gitmeme rağmen şelalelerin hepsini göremedim. Mesela Sendero Macuco rotası yürüyerek 2 saat sürüyormuş. Bu rota girişini öğlen 3 itibariyle kapattıkları için yetişemedim. Zaten parkın tamamının tüm günde gezmeniz imkansız . Bu yüzden bunu bildikleri için ertesi gün tekrar gelindiğinde bilet ücretinin sadece yarısı talep ediliyor. Eğer vaktiniz çok varsa ertesi günde buraya gelerek kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Şelale dışında parkta farklı kuş ve hayvan türleri de görmeniz mümkün . Bunun dışında parka giriş öncesi rotaların dışına çıkmanız durumunda leopar ve puma gibi yırtıcı hayvanlar ile karşılaşabileceğiniz uyarısı veriliyor. Eğer olur da böyle durumla karşılaşırsanız üzerinize gelmesi durumunda onu kovalayın . Yoksa sizi av sanarak üzerinize gelmeye devam edecektir. Bunu bana orada yaşayan biri söylemişti . Yani kısacası bu hayvanların kedigillerden olduğunu unutmayın 🙂 Pistt deyin gider 😀 (Gitmedi) Hahaha

Şelalenin Brezilya tarafını da görmek isterseniz otogardan kalkan otobüsler ile Foz de Iguazu bölgesine gitmek sadece 1 saat sürüyor. Otobüs ücreti 500 ARS . Benim çok vaktim olmadığı için gitmedim.

Puerto Iguazu Şehir Merkezi

Şehir merkezi küçük ve birçok farklı şehre geçme imkanı sunuyor. Mesela Puerto Iguazu ve Paraguay’ın alışveriş şehri olan Ciudad del Este şehrine otogardan 600 ARS otobüs ücreti ödeyerek 1 saatte ulaşabilirsiniz . Sağda görmüş olduğunuz köprüyü geçtiğinizde Paraguay’a geçmiş oluyorsunuz. Paraguay’a giriş yapmak oldukça kolaymış. Hatta girişte ve çıkışta çoğu zaman pasaportlara bile bakmıyorlarmış. Ben gitmeyi düşündüm ama pek güvenli olmadığını söylediler. Ayrıca yeni bir ülke yeni bir para birimi ve zahmet demek . O yüzden gitmekten vazgeçtim . Hatta bunun için yazı tura bile yaptım. Üçünde de gitme olarak belirlediğim tura çıktı 😀 Evet şuan  güldüğünüzü biliyorum. Benim için seyahat planı bazen bir yazı ve turadan ibaret olabiliyor hahaha

Arjantine geldiğinizde elinde tuhaf pipetli bardakları olan insanlarla sıklıkla karşılaşacaksınız. Mate dedikleri çayı taneleriyle bardağa koyarak demliyor ve pipetle içiyorlar. Pipet filtreli olduğu için çay taneleri yukarı çıkmıyor 😀 Aslında bana mantıklı geldi gülmeyin 😀 Taze taze çayı bardakta demliyor tadı gidince tekrar yenileyebiliyorsunuz . Bundan sonra ben de türk çayını bardakta demleyip pipetle içeceğim. Ayrıca bu fikri Türkiye’ye tanıtacağım. Ayy vallaha sopayla kovalarlar beni 😀

Otel olarak merkeze yürüme mesafesinde olan çok güzel bir AIRBNB de kaldım. Odada ihtiyacım olan her şey vardı. Kaldığım ilk gün 550 tl , sonraki 2 gün ise günlük 400 tl ödedim. Yer bilgisi hakkında @gezginpiyanist instagram adresimden bana ulaşabilirsiniz.

Üzülerek 16 gün süren Arjantin maceramın sonuna geldim. Ne diyeceğimi bilemiyorum.. O kadar güzel bir geziydi ki 16 gün nasıl geçti anlamadım. Ayrılırken de gözlerim doldu.. 

Seyahat ettigim her ülkeyle duygusal bir bağ kuruyorum. Ayrılırken de üzülüyorum. Sanki severek ayrılmış olduğum yarım kalmış bir ilişki gibi .. 

Bir sonraki ülkede görüşmek üzere..

Translate »
error

Hayat Paylaşınca Güzel

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.