Maldivler’de gezilecek yerler
Fotoğraflardan görüp hayran kaldığımız , bembeyaz kumları, yemyeşil palmiye ağaçları ve masmavi denizi ile kendinizi başka bir dünyada hissedeceğiniz ülke Maldivler’deyim. Resmi adıyla Maldiv Cumhuriyeti olan Maldivler’in başkenti Male’dir. Bu ülkenin tek ada komşusu 750 km uzaklığında bulunan Sri Lanka’dır. Türkiye’den 8 saat süren bir uçak yolculuğu ile ulaşabileceğiniz bu ülkenin para birimi Maldiv Rufiyası’dır. Resmi dili Dhivehi dilidir. Hintçeden gelen bu dilden sonra en çok konuşulan dil ise İngilizce’dir. Türkiye’den 2 saat geride olan bu ülkeyi yıl boyu ziyaret edebilirsiniz. Maldiv halkının % 98’i Müslüman olmakla birlikte kalan kısmını Hristiyan ve Budistler oluşturuyor. ➡ Maldivler’de gezilecek yerler ➡
Maldivler’de 1.200 den fazla ada bulunuyor. Bu adaların 281 tanesinde yerleşim varken , 80 tanesi otellere ayrılmış adalardan oluşuyor. Yani bu adalar tamamen otele ayrılıyor ve sadece otellerde konaklayanlar bu adadan faydalanabiliyor.
Küresel iklim değişiklikleri sebebiyle önümüzdeki yüzyıl içerisinde Maldiv adalarının sular altında kalacağı söyleniyor 😯 Maldivler’e gitmek istememdeki sebeplerden birisi de bu oldu. Hatta bu yüzden Avusturalya 15 kasım 2005 itibariyle Maldiv halkına sığınma hakkı vermiş.
Havalimanı Hulhule adasında bulunuyor. Havalimanının hemen karşısında ise Maldivler’in başkenti olan Male adası yer alıyor. Adalar arası otobüs ve feribot ile geçiş yapılabiliyor. Havalimanı’nın hemen çıkışında ise Male adasına geçiş yapan Feribotlar bulunuyor. Tek yön ücreti 1$, yolculuk 10 dakika sürüyor.Bundan sonrası sizin gideceğiniz yere göre değişiyor. Yerel halkın kaldığı adalarda mı tatil yapmak istiyorsunuz yoksa otellere ayrılmış adalarda mı kalmak istiyorsunuz ? Eğer otel adalarda kalmak istiyorsanız zaten havalimanı çıkışında sizi özel feribotlar alıyor. Eğer Lokal yani Yerel bir adaya gideceksiniz , Male’den kalkan hızlı feribotlar ile yada yerel halkın kullandığı Lokal feribotları kullanabilirsiniz.
Hızlı feribotlar 50 dakika sürüyor ve fiyatı 25$ dan başlıyor, Lokal olanlar ise gidilecek adanın uzaklığına göre 2-3 saat arası değişiyor ve fiyatı 2$. Karar size kalmış hangisini isterseniz.
Male Adası Gezilecek Yerler
Modern yapının en fazla olduğu bölge Male adasıdır. Yerel halk ile çokça karşılaştığınız bu bölgede turistler çok fazla bulunmuyor. Ada oldukça kalabalık ve yollar yürüyemeyecek kadar dar ve motosikletler ile dolu.
Maldivler Müslüman bir ülke bu yüzden açık giyinen yerel halk hiç yok diyebilirim. Şunu bilmelisiniz ki bu ülkede içki içmek ve satmak yasak. O yüzden sadece otel adalarında içki içilebiliyor.
National Museum- Ulusal Müze
Sultan Parkı içerisinde bulunan bu Ulusal Müzede Maldivler okyanusundan çıkarılan mercanlar özel sandıklar içerisinde sergileniyor.
Müze 09:00-17:00 arası ziyarete açıktır. Giriş ücreti 8 $
Müzenin hemen yanında hapishane bulunuyor. Parkın çevresinde ise hediyelik eşya dükkanları ve küçük mağazalar bulunuyor.
Tsunami Anıtı
Endonezya’da meydana gelen Tsunami felaketi sonucu hayatını kaybeden kişilerin anısına yapılmıştır. Okyanus kenarına yapılan bu anıtın üzerindeki küreler Tsunamiden etkilenen 20 adayı temsil ediyor. Ortasındaki çubukta ise hayatını kaybeden kişilerin isimleri yer alıyor. Anıt adanın diğer bir ucunda bulunuyor.
Anıtın ilerisinde Yerel halkın yaşadığı adalara giden feribotlar bulunuyor. Havalimanı feribotundan indikten sonra buraya yürümek 30-40 dakika arasında değişiyor. Taksi ile gelmek isterseniz yaklaşık 3$ tutuyor. Sadece yerel halkın kullandığı feribotlar buradan kalkıyor. Hızlı feribotlar havalimanı feribot çevresinde bulunuyor.
Feribottan çok bir beklentiniz olmasın.Yerel halkın kullandığı bu feribot günde bir defa saat 14:30 da kalkıyor ve fiyatları genelde kişi başı 2$ oluyor. Yerel halkın yaşadığı Guraidhoo adasına yolculuk toplam 2,5 saat sürüyor.
Şimdi size yapmış olduğum plandan bahsetmek istiyorum. Maldivlere ilk defa gelen birisi olarak bütün adaların çok güzel olacağını düşünmüştüm.Yani otellere tahsis edilen adalarda kalmak yerine yerel halkın yaşadığı bir adayı seçerek hem bütçe olarak ucuza getirecektim hemde civarında bulunan otel adalarını günübirlik olarak ziyaret edecektim.Aslında benim gitmek istediğim ada Cocoa adasıydı. Fakat bu adanın konaklama ücreti oldukça pahalıydı. O yüzden Cocoa adasına günübirlik geçebileceğim en yakın adalar Maafushi adası yada Guraidhoo adasıydı. Konum olarak ve sakinlik olarak Guraidhoo adasını tercih ettim. Ama hiç bir şey planladığım gibi gitmedi desem 🙄 Şimdi size Maldivler’in bilinmeyen tüm yönlerini anlatacağım.
Yolculuk boyunca irili ufaklı birçok ada görüyorsunuz. Bunların çoğu otellere ayrılmış olan zengin kesimin takıldığı muhteşem ada otelleri 🙂 Adada bulunan bu su villaları normal oda fiyatlarının on katı pahalı. Ne demişler para var huzur var. Peki ya yoksa ? 😆
Yolculuk boyunca içinde yaşam olmayan adalar ile de karşılaşıyorsunuz. Ne yerel ada ne de otellere ait adalar bunlar. Öyle başıboş ve yemyeşil 🙂 Issız bir adaya düşsen yanında ne alırsın sorusuna buradan esinlendiler sanırım 🙂
Tabi bunun dışında yeni oluşmaya başlamış adalarda bulunuyor. Biraz daha büyüsün burayı da satın alacak bir otel sahibi bulunur 😆
Guraidhoo Adası
2,5 saatlik bir yolcuktan sonra Guraidhoo adasına varıyor feribot. Görünüş olarak sevimli,ufak bir ada burası. Buradan yürüyerek rezervasyon yaptırdığınız otele gidiyorsunuz. Eğer önceden haber verirseniz sizi karşılamaya geliyorlar 🙂
Gün çabuk bitiyor burada ve saat 6 olduğunda hayat duruyor resmen. Ee hava karardı ne olacak , çık sahilde yürü diyorsunuz değil mi? işte onu yaptığınızda dışarıda zifiri karanlık sizi bekliyor. Işıklandırma falanda yok 🙂 Kapkaranlık dışarıda hayat duruyor ve odanıza gidip sabahı beklemek zorunda kalıyorsunuz.
Otele doğru ilerlerken gördüğüm manzara beni korkutuyor. Bu bataklıkta mı denize girecektim? 😆
Sabah hava aydınlar aydınlanmaz dışarı atıyorsunuz kendinizi. Gördüğünüz manzara dünkü hayal kırıklığından sonra yüzünüzü güldürüyor. Sanki sihirli bir değnek değmişti buraya 🙂 Sadece burada değil Maldivler’de tüm adaların suları akşam çekiliyor ve sabah eski haline geri dönüyor.
➡ Maldivler’de gezilecek yerler ➡
➡ Maldivler’de gezilecek yerler ➡
Yerel halkın bulunduğu adaların her yerinde denize bikini ile giremiyorsunuz. Bikini Beach olarak adlandırılan , sadece turistlerin kullandığı plajlarda girebiliyorsunuz. Bikini Beach tarafı oldukça bakımsız olduğu için yerel halkın bulunduğu taraftaki denizi kullanabilirsiniz. Gündüzleri bomboş olan bu plajın hemen karşısında otel adası bulunuyor, o yüzden gayet rahat ve güzeldi. Hiçbir sorun yaşamazsınız.
Adanın iç kısımlarına doğru gittiğinizde yerel halkın evleri ve küçük dükkanları ile karşılaşıyorsunuz. Halk sıcakkanlı ve yardımseverdi.
Gündüz saatlerinde yarasaların uçmasına ne diyorsunuz ? 😯
➡ Maldivler’de gezilecek yerler ➡
Gündüz dışarı çıkmayan yerel halk akşam sahile akın ediyor. İşte kadınların akşam sporu 😆
➡ Maldivler’de gezilecek yerler ➡
Demiştim ya hani Guraidhoo adasından Cocoa adasına günübirlik gitmeyi planladım diye. Adaya gitmenin günübirlik fiyatı 160$ 😆 Adaya ayak basmak bile parayla 😆 Eğer Kano ile gitmek isterseniz sadece kano ücretini ödeyip adayı turlarsınız ama çok vakit geçireceğinizi sanmıyorum. Ayrıca yakın mesafe gibi gözükse de diğer adaya kano ile gitmek tehlikeli olabilir. O yüzden Cocoa adasına gitmekten vazgeçtim. Cocoa adasından sadece bir fotoğraf kaldı bende 😆
Guraidhoo Adası sevimli ve sakin bir ada. Eğer bu adaya gelirseniz çeşitli turlara katılabilirsiniz fakat fiyatların pahalı olduğunu bilmelisiniz. Ülkede tüm tur fiyatları pahalı.
Paradise Island
İki gün yerel adada konakladıktan sonra gerçek Maldivler’in bulunduğu otel adalarına gitmeye karar verdim. Aslında böyle bir planım ve bütçem yoktu. Fakat o fotoğraflardaki Maldiv adalarını görmeden buradan ayrılmak istemiyordum. Uzun bir tatil yapmaktansa kalan günlerimi iyi değerlendirmek adına tatili kısa ve öz bir şekilde sonlandırmaya karar verdim ve havalimanına yakın bir konumda olan otel adası Paradise island’a gitmeye karar verdim. Diğer otel adalarından en uygun olanı burasıydı. Otel havalimanından özel feribot ile 15 dakika sürüyor.
İşte gerçek Maldivler burası.. Fotoğraflarda gördüğümüz bembeyaz kumsalı ve masmavi denizi.. Buraya ödediğim tek gece fiyatına yerel adada 3 gün daha kalabilirdim ama buranın verdiği mutluluğu verebilir miydi sizce ? Kararı siz verin yukarıda yerel adayı gördünüz, Guraidhoo Maldiv adası ise burası neresi ? 🙂
➡ Maldivler’de gezilecek yerler ➡
Plansız bir şekilde buraya gelmek bütçe olarak zorlamış olabilir. Fakat buraya gelmenin ne kadar mantıklı olduğunu sizlere nedenleri ile söyleyeceğim.
Su üzerindeki villalarda kalamasam da Bahçe Villalarda beni oldukça mest etti. Güne dalga sesleriyle uyanmak ve kapınızı açtığınızda gördüğünüz manzara..
Kapınızı açtığınızda sizi karşılayan küçük misafirler.. 🙂
Tamam biraz korkutucu olabilir ama zararsızlar 😀
Tertemiz bir ortam.. Guraidhoo adasında sabah çıkan sivri sinekler tarafından saldırıya uğramıştım 😆
➡ Maldivler’de gezilecek yerler ➡
Yerel halk kıyafetime bir şey der mi diye düşünmeye gerek yok . Burada her yer Bikini Beach 😀
Hayatınızda görmediğiniz balıklar ile birlikte yüzmek , onlara dokunabilmek.. Tek ihtiyacınız olan bir şnorkel.. 🙂 Yerel adalarda bu kadar çeşiti görmeniz çok zor. Bunun için ücret ödeyip dalış yapmanız gerekecek..
➡ Maldivler’de gezilecek yerler ➡
➡ Maldivler’de gezilecek yerler ➡
Kano ile ücretsiz gezinti.. Yerel adada bunun içinde ayrı bir ücret gerekecek..
İsterseniz havuza girin..
En önemlisi saat 6 dan sonra kumsalda yürüyebilir ve otelin eğlence olanaklarından yararlanabilirsiniz. Uyumak yada odaya tıkılmak zorunda değilsiniz 😀
Otel balayı çiftlerini de unutmamış. İlgilenenlere duyurulur.. 🙂
➡ Maldivler’de gezilecek yerler ➡
Maldivler Mutfağı
Maldivler’de Hint mutfağının ve kültürünün etkisi büyüktür. Baharatlı yemekleri , köri soslu etleri ve tavukları, çeşitli pirinç pilavları ile oldukça sık karşılaşıyorsunuz.Bunun yanında tropikal meyveleri de oldukça yaygın.
Maldivler Hakkında Bilmeniz Gereken Gerçekler
- Tatil için Maldivler’e gelecekseniz mutlaka bir ‘otel ada’ tercih edin.
- Yerel halkın yaşadığı adalarda açık kıyafetler giymek halk tarafından hoş karşılanmayabilir.
- Yerel halkın bulunduğu adalarda bikini ile denize girmek yasak . O yüzden sadece ‘Bikini Beach’ olarak adlandırılan yerlerde denize girebilirsiniz.
- Yerel halkın bulunduğu adalar otel adalara göre bakımsız ve saat 6 dan sonra hayat duruyor.
- Otel ada tercih ederken transfer ücretinin ne kadar olduğunu sorun ve alternatif ulaşım araçlarını araştırın. Aksi taktirde tuzlu bir transfer ücreti ödeyebilirsiniz.
- Maldivler’de tüm ada otellerinde %12 Vergi , %11.2 Hizmet bedeli ve günlük kişi başı 6 $ çevre harcı alınıyor. Buda demek olur ki 100$ bir oda ücretine ilave 35$ daha ödemeniz gerekiyor. Tabi bu ücretler odanın ücretine göre daha da fazla olabilir.
Kısacası Maldivler’e tatil yapmaya gelirseniz ve tüm tatilinizi yerel adalarda geçirirseniz hayal kırıklığı ile tatilinizi bitirmek zorunda kalırsınız. Gerçek Maldivler otel adalarda bulunuyor. Eğer bunları karşılayacak bütçeniz yoksa kendinize başka bir rota seçin.. Çünkü burada nefes almak bile parayla 🙂
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere..