Katmandu'da Gezilecek Yerler
Asya,  Nepal,  Vizeli Ülkeler

Katmandu’da Gezilecek Yerler

Nepal’in başkenti Katmandu birbirinden farklı gelenek ve görenekleri ile sizleri adeta şoka sokacak . Ülkede bulunduğum süre içerisinde karşılaştığım ve duyduğum her olay beni oldukça şaşırttı. Gelin şimdi bu ülkede neler olup bitiyor öğrenelim . Katmandu’da gezilecek yerler içerisinde sizlerin en çok beğendiği yeri de yorumlara yazmayı unutmayın..

Genel Bilgiler

Tapınaklar şehri Katmandu, Nepal cumhuriyetinin başkenti ve en büyük şehridir. Katmandu ‘da UNESCO tarafından koruma altına alınan çok sayıda Budist ve Hindu tapınağı bulunmaktadır. Subtropikal muson iklimi, yüksek kesimlerde tundra iklimi görülmektedir. Ülke Güney Asya’da Çin ve Hindistan arasında yer almaktadır. Resmi dil Nepalce’dir, ancak ülke birçok etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır. Uçuş süresi istanbul’dan 6 saat sürmektedir. Katmandu havalimanına varışta 2 adet fotoğraf ve 25 USD karşılığında vize alabilirsiniz. Para birimi Nepal Rupisi (NPR)’ dir . Yazları sıcak, kışları ise soğuktur. Ülkeye gidilebilecek en iyi mevsim bahardır. Katmandu saati ise Türkiyeden 3 saat ileridedir.

Pashupatinaht Tapınağı

 

Gördüklerinize ve duyduklarınıza inanamayacağınız dünyanın en ilginç tapınağı Pashupatinaht ölü yakma töreni Youtube videomu mutlaka izleyin. 

Tapınağa giriş ücreti 1.000 NPR dir.

Durbar Meydanı

Basantapur olarak da bilinen Durbar Meydanı , eski Katmandu kraliyet sarayının önünde yer alır ve Nepal’deki Katmandu Vadisi’nde bulunan ve tümü UNESCO Dünya Mirası Alanları olan üç Durbar Meydanından biridir. 

Meydana giriş ücreti 1.000 NPR’dir.

Meydan içerisinde bulunan tapınaklar dışında en dikkat çeken yer ise Kumarinin evidir.

Kumari Tanrıça anlamına geliyor. Kumari , Nepal halkı tarafından tanrılaştırılan kız çocuklarına verilen isimdir .  5 ila 11 yaş arası binlerle kız çocuğu arasından Kumari seçiliyor . Fakat bu seçilen kız çocuğunun belli özelliklere sahip olması gerekiyor .Mesela gözleri iri , kirpikleri ineğininki kadar uzun , teni pürüzsüz , dişleri muazzam gibi.. Bunun yanı sıra çeşitli cesaret sınavlarına da tabi tutuluyor . Karanlık bir odaya başı kesik hayvanlar konuluyor ve tepkisi ölçülüyor. Son olarak da eski kumarinin eşyaları konarak bulması isteniyor. Tüm bunları başarırsa Kumari seçiliyor. Bu görevi adet olduğunda ise sona eriyor. 

Kumari her gün evinin camından 2 kere 11 saniye kendini ziyaretçilerine gösteriyor .Gülmesi ve ailesi dışındaki kişilerle konuşması yasak . Fotoğrafının çekilmesine de kesinlikle izin verilmiyor .

Kumariliği biten kızlarla da kimse evlenmiyor . Söylentiye göre evlenen erkekler kısa sürede vefat ediyormuş . Kısacası lanetleniyormuş. Kumari olan kızlar ömür boyu devletten maaş alıyor. 

Meydanda birbirinden güzel tapınaklar bulunuyor . Bunun dışında bilet ücretine dahil olan Hanumandhoka Kraliyet Sarayı, oyma tahtadan yapıldığı için çok dikkat çekiyor. Kompleksin içerisinde bir tane de müze bulunuyor. Buraları gezmeyi sakın unutmayın.

Hediyelik eşya ya da kıyafet almak isterseniz Durbar meydanına yakın olan Thamel bölgesini de mutlaka ziyaret edin . Caddede uygun fiyatlı North face ürünleri bulunuyor.

Baudhanath Stupa

Katmandu’da bulunan Baudhanath Stupa , Buda’yı ve onun öğretisi dharmayı sembolize eden bir budist yapıdır. Yapının efrafında 360 derece yürünerek ibaret ediyor. Bununla birlikte etrafındaki çanları çalmak da ibadetin bir parçasıdır. Stupa üzerine çizilen gözlerden dolayı yapı bana biraz ürkütücü geldi.

Meydana giriş ücreti 1.000 NPR’dir.

Gokarneshwor Mahadev Tapınağı

Gokarna Mahadev Tapınağı olarak da bilinen, Katmandu Vadisi’ndeki Bodhnath’ın birkaç kilometre kuzeydoğusunda, Gokarna köyünün yakınında bulunan önemli bir Nepal tapınağıdır. Bu tapınaktaki en ilginç şey etrafında dolaşan onlarca maymundu .

Giriş ücretsiz 

Bhaktapur  

Başkent Katmandu’ya 8 kilometre mesafede bulunan Bhaktapur şehrini turistik olarak en değerli kılan şey, UNESCO tarafından oluşturulan kültür mirasları listesinde Dünya’da en çok eser barındıran kent olmasıdır. Bununla birlikte şehirde çömlekçilik oldukça meşhur.

Sokakları , gölleri, tahtadan yapılmış oymalı evleri adeta bir kartpostal gibi insanin içini açıyor. Sanırım Nepal’de en çok beğendim yer Bhaktapur şehri oldu. Mutlaka ziyaret edin ve tatlı manda yoğurdunu denemeyi unutmayın.

Katmandu Yöresel lezzetleri ve Alışveriş 

Katmandu’da hint yemekleri dışında damak zevkime uygun yöresel yemek pek bulamadım . Yomari sütten yapılmış helvamsı bir tatlı ama ben beğenmedim. Bizdeki halka tatlısının farkı bir versiyonu olan Jalebi ise lezzetliydi.

Alışveriş için ise önereceğim tek yer Thamel bölgesi olacak . Nepal’in meşhur el yapımı çantalarından almayı unutmayın ..

Ekstra Bilgiler

  • Nepal’de trafik akışı soldandır.
  • Havalimanından şehir merkezi taksiyle 300-400 NPR tutuyor. Özellikle taksilerle pazarlık yapmayı unutmayın 
  • Şehirde otobüsler 20-30 NPR arası değişiyor. Pek önermiyorum çünkü hem çok yavaş ilerliyor hem de nereye gittikleri pek anlaşılmıyor.
  • Ülkede pirinçten süs eşyaları , tahta oyma süs eşyaları ve kaşmir şallar oldukça meşhur .
  • Suları çok temiz değil o yüzden dikkat edilmeli.
  • Nepal bayrağı dikdörtgen olmayan tek ülkedir .
  • Dünyanın en yüksek zirvesine sahip Everest Nepal’de bulunuyor.
  • Halkın %40′ ı okur yazar değil. Ayrıca askerlikte zorunluluk yok.
  • Girişi ücretli olan tüm yerlere aslında ücretsiz girebileceğiniz sokaklar var. Ama yakalanırsanız gene ücreti ödemek zorunda olacağınızı da unutmayın.
  • Alna sürülen kırmızı yuvarlak nokta (Tika )mutluluk getiriyor, siyah ise kötülüklerden koruyormuş .Tika orta parmak ya da işaret parmak ile sürülmelidir .
  • Son olarak Nepal dünyanın en fakir ülkelerinden birisidir.

Diğer Asya ülkeleri hakkında tüm bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz . 

Bir sonraki ülkede görüşmek üzere..

Translate »
error

Hayat Paylaşınca Güzel

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.