Kahire’de Gezilecek Yerler
Mısır , gizemi hala çözülememiş mumyaların ve piramitlerin ülkesi .. Adını her duyduğunuzda eminim çoğunuzun aklına o çok sevdiğiniz mumya filmleri geliyor. Peki gerçekten filmlerde gördüğümüz kadar etkileyiciler mi ? Gelin şimdi Mısır ‘da mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerleri ve sizi hayattan soğutacak olumsuz yanlarından söz edelim. Kahire’de gezilecek yerler..
Genel Bilgiler
Mısır ‘ın başkenti Kahire’ye İstanbul’dan iki saat süren uçak yolculuğu ile ulaşabilirsiniz . Mısır saati Türkiye’den bir saat geride ve resmi dili Arapça. Akdeniz ve çöl iklimine sahip olan Mısır’ın para birimi ise Mısır Poundu (EGP ) . Vizeli bir ülke olan Mısır , yaz dönemi boyunca tüm denize kıyı şehirlerini vizeden muaf tuttu. Ama eğer Kahire’ye gitmek istiyorsanız benim gibi online başvuru sonrası 25$ karşılığında 40 gün sonrasına vizenizi alabilirsiniz. Vize hakkında bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz .Eğer uyanıklık yapıp ben kıyı şehrinden ülkeye vizesiz giriş yapıp Kahire’ye de giderim diyorsanız yakalanabilirsiniz. Pasaport kontrolleri ülkede sıklıkla yapılıyor. Bu yüzden hiç böyle bir riske girmeyin derim.
Giza Piramitleri
Kahire’nin antik mezar kenti olan Giza’da Keops , Kefren , Mikerinos piramidi ve Sfenks heykeli bulunuyor.
Müzeyi her gün 8:30 -17:30 saatleri arasında 200 EGP karşılığında ziyaret edebilirsiniz. Büyük piramitin içine girmek isterseniz 400 , küçük piramitlerin içine girmek için ise 100 EGP ekstra ücret ödemeniz gerekecek.
Keops , Khufu yada büyük piramit olarak adlandırılan ve içlerinde en büyüğü olan 4500 yıllık piramit firavun Khufu tarafından ölümünden önce yaptırılmış.
Tepesinde koruyucu kaplama olan Kefren piramidi ise Kefrenin oğlu Mikerinos’un ölümünden önce yaptırılmış.
Mikerinos piramidi ise yapımı tamamlanamamış bir piramit çünkü firavun piramit yapım aşamasındayken hayatını kaybetmiş.
Piramitlerin içlerine girmedim çünkü görevlilerin fotoğraf ve video konusundaki engelleyici tavırları bütün hevesimi kırdı.
Eğer develerle piramit etrafında gezmek isterseniz fiyatları 100 EGP den başlıyor . Aman ha sizinle fotoğraf çektirmek isterseler sakın yanaşmayın! Yoksa sizden para almak için bütün gün çevrenizde dolaşırlar.
Sfenks Heykeline gelirsek, dünyanın en büyük taş heykeli olan aslan başlı sfenksinin Keopsun oğlu olduğu düşünülüyor .Bu heykelin amacının ise arkada bulunan piramitleri korumak olduğu söyleniyor.
Herkes Sfenksle dudak dudağa fotoğraf çektirirken ben elimi öptürmekle meşguldüm . Ne öyle yakın samimiyet falan .. Ayağını denk alsın 😀 Biraz küslük yaşansa da pastamı paylaşınca aramızda bütün buzlar eridi.
Ulaşım olarak Uber kullanmanızı tavsiye ederim.
Genel olarak ortamın ambiyansı güzeldi . Beni zorlayan tek şey havanın inanılmaz sıcak olmasıydı .
Kahire Müzesi
Mısır dönemindeki hükümdarların eşyaları, heykeller , papirüstan yapılmış olan resimler ve en önemlisi Tutankhamun’un eşyaları ve tabutu burada sergileniyor.
Giriş ücreti 200 EGP
09:00 -16:00 arası ziyarete açık
Tutankhamun’un eşyalarının çoğunun fotoğrafının çekilmesine izin verilmiyor. Durum böyle olunca da benim üç harflilerim tepeme geldi 😀 Yani girişe o kadar para ver son fotoğrafını çekeme.. Ben gördüklerimi çoktan unuttum ne olcak şimdi ! Onu geçtim bir ara diğer tarafların videosunu da çektirmeyeceklerdi de neyse ki etraf kalabalıktı da görmediler.
Kahire Müzesine Tahrir Meydanından yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Tahrir Meydanı & Kars El Nil Köprüsü & Al Zamalek
Tahrir meydanı , Kahirenin en meşhur meydanı diyebilirim .Etrafında bir kaç tane hediyelik eşya dükkanı ve bakkal bulunuyor.
Kasr El Nile köprüsü Tahrir meydanından başlayıp , Gezira adasındaki opera binasına kadar uzanıyor . Köprünün mimarı girişe yaptığı aslan heykellerinin bıyıklarını yapmayı unutunca bu hatayı kabullenemeyip kendisini bu köprüden atarak yaşamına son vermiş. Bıyıkları sonradan ekleseymiş dediğinizi duyar gibiyim ama taşın formundan dolayı böyle bir şey mümkün değilmiş . Gittiğinizde özellikle aslana dikkatlice bakın.
Köprünün sonundan Kahire’nin en zengin semti olan Zamalek’e ulaşabilirsiniz. Lakin itiraf etmeyim ki ben buranın zengin semti olduğuna pek inanamadım. Pahalı kafe ve restoranları dışında zenginliği ifade eden hiç bir şey yoktu.
Burada yapabileceğiniz tek şey tekne turlarına katılarak Nil nehrini gezmek olur.
Bir saatlik grup tekne turu kişi başı 30 EGP
Özel tekne kiralamak isterseniz de saatlik 250 EGP
Khan El Khalili Çarsısı & Al Aqmar Cami & Qalawun Cami
Kahirenin en meşhur çarşısı olan Khan Al Khalili bizdeki kapalı çarşıyı andırıyor . Burada alışveriş yapabilir , nargile içebilir ve Qalawun ve Al Aqmar camisini ziyaret edebilirsiniz. Mısır’ın meşhur El Azhar Camisi de burada bulunuyor ama kapalı olduğu için içerisini görme şansım olmadı.
Buraya metroyla Attaba durağından 15 dakika yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Kahire Manzarası
Kahire manzarasını tepeden de görmek istiyorum derseniz burası tam size göre . Ahmed Ibn Toulon olarak geçen bu eski caminin en tepesinde harika bir manzara var . Kısacası piramitler hariç tüm Kahireyi kuş bakışı görebilirsiniz.
Girişte görevliye 10-20 EGP verseniz yeterli. Ulaşım için de Uber kullanabilirsiniz.
Asılı Kilise & Kutsal Mağara Kilisesi
Asma kilise olarak bilinen bu kilise Babil kalesi üzerine inşa edilmiş . Kilisenin içerisinde bulunan o döneme ait bir tablo Mona Lisa yöntemiyle yapılmış . Yani tabloya nereden bakarsan bak sana bakıyormuş gibi gözüküyormuş ama bana pek öyle gelmedi.
Kutsal Mağara kilisesine geldiğimizde ise bu kilisenin önemi Filistinde yaşayan Hz. Meryem ve Hz. Isa’nın Romalılardan kaçmak için Mısır’a gelip bu kilisede saklanmasıymış.
Bu kiliseleri görmek isterseniz Mari Girgis metro durağından yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Kahire Yeme & İçme
Mısır’a gelmişken mutlaka yemenizi tavsiye edeceğim yemeklere gelelim. Bunlardan ilki mercimek , nohut , makarna , pirinç ve bulguru bir araya getirip soslarla zenginleştirdiğimiz Coushari olacak. Başta bu kadar uyumsuz malzemenin bir araya gelmesi tuhafıma gitse de tadı sanıldığı kadar tuhaf değildi .
Bir diğeri bizdeki pideye benzeyen Hawaashi ,içerisinde baharatlı kıyma ve peynirli seçeneğiyle benim en çok beğendiğim yemek oldu.
Bir street food kahvaltısı olan Bakla ve Falafel de hatırı sayılır lezzetteydi .
Bunlar dışında günde 3 defa içtiğim şeker kamışı suyunu da önermeden geçemeyeceğim .
Kahire Ulaşım
Kahire’de şehir içi ulaşımda metro, otobüs , minibüs ,taksi ve Uber seçenekleri var. Havalimanından Tahrir meydanına otobüs ile gitmek isterseniz 356 nolu otobüsü kullanmanız gerekecek . Bu otobüse binmek için öncelikle ücretsiz ring araçlarını kullanarak otobüs durağına gidin . Sonrasında ise 356 nolu otobüsü bulun ve Tahrir meydanına gideceğinizi söyleyin. Zaten ineceğiniz yer son durak olduğu için durağı kaçırma ihtimaliniz yok.
Otobüs ücreti 10 EGP . Yolculuk 45 dakika sürüyor . Bunun dışında Uber kullanmanızı tavsiye ederim.
Şehir içi ulaşıma gelirsek metro durak bilgilerini verdim . Metroda gömleğimi ilikleyerek dikkat çekmek istemedim. Tabi fotoğraftan anlaşıldığı gibi durumdan pek hoşnut değildim 🙂 Eğer metroyla gitme şansınız yoksa Uber kullanın. Minibüslerin çoğunda bilgi yazmıyor o yüzden anlamanız oldukça zor.
Önemli Bilgiler
- Mısır müslüman bir ülke o yüzden dikkatlerin üzerinizde olmasını istemiyorsanız kıyafetlerinize dikkat edin .
- Konaklama konusunda çok dikkatli olun çünkü yazılan bilgilerin çoğu gerçeği yansıtmıyor .O yüzden rezervasyon yapmadan önce otelin yorumlarına çok iyi bakın.
- Turistseniz buradan asla kazıklanmadan dönemeyeceksiniz. Unutmayın ki size verilen her şey ederinin 2 katı olacak.
- Her şey Arapça yazıldığı için bazen bir şeyleri anlamak daha zor hale geliyor. Bu da seçeneklerinizi kısıtlıyor.
- Toplam 3 gece 4 gün kaldım ve bu süreç içerisinde tüm Kahireyi gördüm. Eğer farklı bir şehre geçmeyecekseniz bu süre oldukça yeterli olacak.
- Tüm bu gitmiş olduğum yerler dışında antik Mısır dönemiyle ilgileniyorsanız Sakkara ve Luksor’u da ziyaret etmenizi öneririm .
- Oturmak için yapılan banklarda otururken görevli gelip size burada oturmak yasak derse Welcome to Cairo .. Sırf bu saçmalıklarından dolayı ülkeden nefret ettim.
- Kısacası ben bu ülkenin yönetilme şeklini hiç beğenmedim . Her ne kadar piramitlere , firavunlara ve antik mısır tarihine aşık olsam da bir daha bu ülkeye gelmek istemiyorum.
- Son olarak eğer bu ülkeye piramitleri görmek için gelecekseniz mutlaka sonbahar ya da ilk bahar dönemini tercih edin.
Bir sonraki gezimde görüşmek üzere..