Duşanbe’de Gezilecek Yerler
Tacikçe’de Pazartesi anlamına gelen Duşanbe, ismini köy olduğu dönemde pazartesi günleri kurulan pazardan almıştır. Denize sınırı olmayan dağlar ve yükseltilerle çevrili Tacikistan’ın en gelişmiş yeri başkenti Duşanbe’dir. Ağaçlarla süslenmiş olan şehir merkezi sovyet döneminden kalan binalarla çevrilmiş ➡ Duşanbe’de gezilecek yerler ➡
Genel Bilgiler
Tacikistan’ın başkenti ve en büyük şehri Duşanbe’dir. Ülkenin %62 lik kısmını Tacikler, %24 ‘nü Özbekler ve kalan büyük kısmını Ruslar oluşturuyor. Resmi dilleri Tacikçe, Özbekçe ve Rusça’dır. Taciklerin %90’ı müslümanlardan oluşuyor. Akdeniz iklimine hakim olan Duşanbe Türkiye’den uçakla 4,5 saat sürüyor. Para birimi Tacikistan Somonisi (TJS)’dir. Saati ise Türkiyeden 2 saat ileridir. 35$ karşılığında kapıda vize alarak ülkeyi ziyaret edebilirsiniz.
İsmoil Somoli Heykeli
İsmail Somoli Tacik halkının milli kahramanlarından biridir. Tacikistan para birimine adını veren ve ülkenin kurucusu olan Somoli’nin heykeli şehrin merkezinde yer alıyor.
Tacikistan Bayrağı ve Bayrak Direği
Tacikistan’ın bağımsızlığının 20.yılında, 2011 de yapılmıştır. 165 metre uzunluğuyla Guinness Rekorlar kitabına giren bayrak direği şehrin her yerinden görülebiliyor. Hemen yanında ise hükümet binası bulunuyor.
Rudaki Park
Somoni heykelini hemen yanında olan Rudaki park güzel bir dinlenme noktası.
Uluslararası Kütüphane
İçerisinde birçok kitabın bulunduğu devlet kütüphanesidir. Somoni heykelinin hemen ilerisinde bulunuyor.
Opera Binası
Vaktiniz varsa çeşitli gösterilere katılabileceğiniz güzel bir opera binası.
Hayvanat Bahçesi
1960 yılında kurulan Duşanbe Hayvanat Bahçesinde çok fazla hayvan türü olmasa da güzel bir deneyim oldu. Giriş ücreti de oldukça uygun sadece 2 TJS.
Saat 16:00 ‘a kadar ziyaret edebilirsiniz.
Tellerden her an kaçabileceklermiş hissi veren eski bir hayvanat bahçesi olsa da güzeldi.
Hayvanat bahçesinin büyük bir kısmı irili ufaklı ayılardan oluşuyor, sanırım maliyeti en düşük hayvanlardan birisi 🙂
Zeybek oynarken yakaladım 😀
Kohi Navruz- Navruz Sarayı
Uluslararası kutlamaların yapıldığı bir saray olan Kohi Navruz Tacikistan’nın geleneksel el sanatlarıyla süslenmiş, modern mimarinin iç içe olduğu bir yapıttır. Sarayın çevresinde birçok yeni evlenen çift fotoğraf çektirmeye geliyor 🙂
Navruz Sarayı’nın hemen karşında göl ve yıllara meydan okuyan bir Lunapark bulunuyor 🙂
Green Bazaar -Yöresel Pazar
Yeşil pazar olarak bilinen bu pazarda birçok yöresel yiyecekler satılıyor. Eğer pazartesi günü ziyaret ederseniz mutlaka Duşanbe pazarına yani Pazartesi pazarına da gitmeyi unutmayın.
Duşanbenin yöresel ekmekleri .. Görüntüsü farklı ama tatlarının normal ekmekten bir farkı yoktu.
➡ Duşanbe’de gezilecek yerler ➡
Yöresel pazar- Tacikistan’da et Türkiye’den daha uygun ve organik 🙂
Deniz olmadığı için birçok yerde dondurulmuş ve kurutulmuş balıklar satılıyor.
Yöresel pazarda Pecon yani türkçe adı Pikan cevizini ilk defa tattım. Normal cevizden biraz hafif ve kavrulmuştu. Tadını çok beğendim.
Solda gördüğünüz kayısı, sağdakiler ise Taciklerin çaylarıyla birlikte içtikleri şeker.
Tacikistan’da Ulaşım
Tacikistan’da ulaşım genel anlamıyla yeterliydi. Otobüsler, minibüsler, taksiler ve troleybüsler oldukça kullanılıyor.Taksileri kısa mesafelerde kullanmanızı tavsiye ederim, zaten merkeze gittiğiniz zaman her yer yürüme mesafesinde olduğu için çok fazla toplu taşımaya ihtiyacınız olmayacak.
İngilizce çok fazla bilmedikleri için yanınıza gideceğiniz yerin resmini yada ismini almayı unutmayın.
Tacikistan genel anlamda güzeldi fakat çok bir beklentiniz olmasın. Onun dışında insanlarını sevdim. Genelde Rusça’yı kullandıkları için anlaşmak biraz zor olabiliyor.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere 🙂