Almatı’da Gezilecek Yerler
İşte gene bir Orta Asya ülkesi ve ben 🙂 Kırgızistan, Tacikistan , Özbekistan ve Türkmenistan’dan sonra Kazakistan’ın başkenti Almatı’dayim. ➡ Almatı’da Gezilecek Yerler ➡
Genel Bilgiler
‘Alma-ata’ şehrin eski ismi olarak biliniyor ve Kazakça’da ‘Elma Atası ‘ anlamına geliyor. Bu ismin verilme sebebi şehrin elma bahçeleri ile ünlü olmasıdır. Kazakistan’a altı sene başkentlik yapan Almatı şehri, Çin sınırına yakın konumda olduğu için dönemin başkanı Nursultan Nazarbeyev tarafından Astana olarak değiştirilmiştir. Yaklaşık 5 saat süren uçak yolculuğu ile ülkeyi ziyaret edebilirsiniz. Ülkenin para birimi Kazakistan Tengesi (KZT)’dir. Resmi dili Kazakça ve Rusça’dır fakat Türkçe’de yaygın olarak kullanılmaktadır.Kazakistan saatine gelince Türkiye’den 2 saat ileridedir.Kış aylarında -20 lere inen hava sıcaklığı yaz aylarında ise oldukça yükselmektedir. Bu yüzden ilkbahar ve yaz aylarında ülkeyi ziyaret etmelisiniz. Ülke vizesizdir.
Almatı Cumhuriyet Meydanı-Respublika Alany
Almatı’nın ana meydanı olan Cumhuriyet meydanı , resmi törenlerin ve kutlamaların yapıldığı yer olarak biliniyor. Meydanın ortasında bulunan Bağımsızlık anıtının en üst kısmında Kazak figürü olan Altın Adam bulunuyor.
Meydan, Abay metro durağına 5 dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor.
Almatı Merkez Cami
1980 yılında inşa edilen bölgenin en eski ve en büyük camiisidir. Altın kubbeleri ve bembeyaz rengi ile bana Türkmenistan’daki camiyi hatırlattı . Diğer Orta Asya ülkeleri ile benzer kültür ve mimari yapıları bu ülkede de ben buradayım diyordu.
➡ Almatı’da Gezilecek Yerler ➡
Panfilov Parkı, Almatı
Almatı’de sevilen parklar arasında bulunan Panfilov parkı ismini II.Dünya savaşında Nazi birliğine karşı vermiş olduğu mücadele ile bilinen Sovyetler birliğinin kahramanı İvan Panfilov’dan almıştır. Parkın içerisinde bulunan Zenkov Katedrali parkı önemli kılan bir diğer yapıdır.
Parkta bulunan faytonlarla da Panfilov Parkını dolaşabilirsiniz.
Zenkov Katedrali
‘Panfilov parkı ‘ içerisinde yer alan Zenkov katedrali en çok beğendiğim yapılar arasında yer aldı. 20. yy’da yapılan bu katedral rus mimarisinden esinlenerek yapılmış , ismini ise mimarisinin sahibi Zenkov’dan almıştır.
Zenkov Katedraline Zhibek Zholy metro durağına 10 dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor.
➡ Almatı’da Gezilecek Yerler ➡
Ülkede Sovyetler dönemine ait birçok eser bulunuyor. Bunlardan en belirgin olanı ise Zenkov Katedrali’dir. Rusya taraflarına henüz gidemedim fakat oraya ait bir yapı görmek beni mutlu etti . Kim bilir belki bu yapı bir sonraki gezilerimde oraya gitmeme öncü olur 🙂
Kok Tobe – Yeşil tepe
Almatı şehir manzarasını görebileceğiniz Kok Tobe yani Yeşil Tepe’ye teleferikle ulaşabilir, zirvede bulunan kafe ve restoranlarda vakit geçirebilirsiniz.
Kok Tepe teleferiği, Abay metro durağına 15 dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor.
Teleferik ücreti çift yön 2000 KZT ‘dir.
➡ Almatı’da Gezilecek Yerler ➡
Büyük Almatı Gölü, Almatı’da Gezilecek Yerler
Şehir merkezine 35 km uzaklıkta bulunan Büyük Almatı Gölü ,tektonik hareketler ile oluşmuştur.Göl suyu günümüzde enerji ve içme suyu olarak kullanılırken, bulunduğu konum ve manzarası ile turistik bir bölge haline gelmiştir.
Büyük Almatı Gölüne 28 nolu otobüsle yada Uberi kullanarak uygun fiyata ulaşabilirsiniz.
Ziloni Pazar-Yeşil Pazar
Her Orta Asya ülkesinde olduğu gibi burada da şehrin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak büyük pazarlar bulunuyor. Bunlardan en bilineni şehir merkezinde bulunan Ziloni yani Yeşil pazardır. İçerisinde sebze, meyve, kuruyemiş , şarküteri ürünleri ve kıyafetler satılıyor.
Ziloni kapalı pazarın çevresinde açık pazarlar da bulunuyor. Oralarıda gezmeyi unutmayın.
➡ Almatı’da Gezilecek Yerler ➡
➡ Almatı’da Gezilecek Yerler ➡
➡ Almatı’da Gezilecek Yerler ➡
➡ Almatı’da Gezilecek Yerler ➡
Almatı Mutfağı
Diğer Orta Asya ülkelerinde olduğu gibi burada da et ve et ürünleri oldukça fazla tüketiliyor. Kırgızistan da tatmış olduğum mantının farklı bir çeşidini burada yedim. Onun dışında hiç bir Orta Asya ülkesinde tadamadığım Kımızı da bu ülkede tattım.
Tushpara, bizdeki mantıya benziyor. Çorba şeklinde yada tereyağlı olarak servis ediliyor. Tadını beğendim. Fiyatı 1700 KZT.
Kımız, kısrak sütünün mayalanmasıyla elde edilen hafif alkollü, eşki bir yöresel içecektir. O kadar Orta Asya ülkesi gezdim kimisinde bulamadım kimisinde ise vakit olmadığı için tadamamıştım. Sonunda kımızın tadına burada bakabildim 🙂
Tadını eşki ayrana benzettim. Aslında içmekten de çekindim başta , dedim ya zehirlenirsem yada içemezsem diye tereddüt ettim ama tadını gerçekten beğendim. İçer içmez biraz tuhaf oldum 🙂 Heralde ilk kez içtiğim için dokunduğunu düşündüm ama bunun sebebi içerisindeki az miktarda ki alkoldenmiş 🙂 Bunu da sonradan öğrendim haha
Kımız fiyatı 600 KZT .
Almatı Ulaşım
Şehir içi ulaşımda metro, tramvay ,otobüs ve taksi seçenekleri bulunuyor. Gezi boyunca metroyu kullandım . Metro ile ulaşamadığım yerlerde ise Uber kullandım. Normal taksi fiyatının yarısını ödeyerek Uberle her yeri ziyaret edebilirsiniz. Saat 22:00 ‘den sonra toplu taşımalar kapatılıyor bilginize..
Metro tek yön ücreti 80 KZT’dir. Metro girişinde bulunan gişelerden metro Jetonunu alabilirsiniz.
➡ Almatı’da Gezilecek Yerler ➡
Diğer Orta Asya ülkeleri hakkında yazdıklarımı okuduğunuzu umuyorum 🙂 Eğer okumadıysanız Kazakistan kültürüne en yakın olan Kırgızistan yazımı da https://gezginpiyanist.com/wp-admin/post.php?post=286&action=edit okumanızı tavsiye ederim.
Kazakistan Sovyetlerin izlerini günümüzde de taşıyor. Şehirdeki yapılardan tutun , yiyecek ve içeceklerde oraya ait kültürler görüyorsunuz. Kazakistan türkleri sıcakkanlılar fakat bölgede yaşayan ruslar gerçekten size hiç yardımcı olmuyor ve kaba davranıyor. Bu davranışlar hiç hoşuma gitmedi..
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere..